Cellist Christian Poltéra en pianist Ronald Brautigam spelen op zaterdag 6 oktober boegbeelden uit het cellorepertoire.
Cellist Christian Poltéra en pianist Ronald Brautigam spelen op zaterdag 6 oktober boegbeelden uit het cellorepertoire. Neda Navaee

Legendarische cello in Edesche Concertzaal

2 oktober 2018 om 12:08 Uit-cultuur/nieuws

EDE Het zal je maar gebeuren dat je een van de beroemdste cello's ter wereld in handen krijgt. Het overkwam de Zwitserse cellist Christian Poltéra. Sinds 2012 is hij de trotse bespeler van de 'Mara' (1711), een cello van Antonio Stradivari met een bloedstollend levensverhaal. Op zaterdag 6 oktober speelt Poltéra samen met meesterpianist Ronald Brautigam in de Edesche Concertzaal.

De Duitse schrijver Wolf Wondratschek schreef een roman over de 'Mara'-cello. In de jaren zestig van de vorige eeuw ging het instrument bijna verloren toen cellist Amadeo Baldovino van het Trio di Trieste het moest achterlaten op een brandend schip. Verbazingwekkend genoeg werd de cello gered en kunnen muziekliefhebbers altijd van dit legendarische instrument genieten.

VAN OOSTENRIJK TOT AUSTRALIË In de Edesche Concertzaal speelt Poltéra niet alleen op de beroemdste cello, hij brengt samen met Ronald Brautigam ook nog eens drie boegbeelden uit het cellorepertoire. Beethoven geldt min of meer als de uitvinder van de romantische cellosonate. Daarmee plaveide hij de weg voor andere componisten, onder wie Saint-Saëns. Naast Beethoven en Saint-Saëns spelen Poltéra en Brautigam ook een van de nieuwere stukken voor cello en piano, Huntington Eulogy, van de Australische Componist Brett Dean.

,,Om overtuigend voor cello te kunnen componeren moet je van goede huize komen. Beethoven was na Bach een van de eersten die serieuze solowerken voor de cello schreef. In zijn 'Derde Cellosonate' zijn cello en piano gelijkwaardige partners. Maar Beethoven had nog meer in zijn mars. Al zijn verbeeldingskracht stopte de componist in zijn 'Vijfde Cellosonate', zijn laatste. Dit meesterwerk eindigt met een bloedstollende fuga. Meer verweven kunnen cello en piano niet zijn", vertelt Jan Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

EERSTE FRANSE CELLOSONATE Ook Camille Saint-Saëns schreef met zijn 'Eerste Cellosonate' geschiedenis. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870-71 richtte Saint-Saëns met een aantal collega-componisten de 'Société Nationale de Musique' op; een beweging die vooral de Franse muziek wilde bevorderen en bevrijden van de overheersende invloed van vooral Wagners (Duitse) muziek.

Als eerste wapenfeit van de 'Société' componeerde Saint-Saëns zijn 'Eerste Cellosonate', wat hem betreft de eerste Franse cellosonate.

Behalve van Beethovens muziek zijn Ronald Brautigam en Christian Poltéra ook pleitbezorger van nieuw gecomponeerde muziek. Zo schreef de Schotse componiste Sally Beamish speciaal voor Ronald Brautigam een pianoconcert. In de Edesche Concertzaal brengen Brautigam en Poltéra het stuk 'Huntington Eulogy' van de Australische componist Brett Dean. Beeldende muziek die de betoverende natuur van New South Wales schildert.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de bekende verkooppunten in Ede, Bennekom, Veenendaal en Wageningen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie