Afbeelding
Marco Borggreve

Dudok Quartet speelt Beethoven in Concertzaal

16 oktober 2018 om 06:53 Uit-cultuur/nieuws

EDE ,,Ga op vrijdag 26 oktober mee op avontuur met het Dudok Quartet Amsterdam. In de Edesche Concertzaal geeft het kwartet zijn visitekaartje af met onder meer Beethovens grensverleggende 'Grosse Fuge' en het onstuimige 'Eerste Strijkkwartet' met de bijnaam 'Kreutzersonate' van Janácek", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

,,Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld", laat het kwartet weten. Terecht is dit prachtige ensemble winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award 2018. Maar wat maakt het Dudok Quartet Amsterdam uniek in de wereld van het strijkkwartet? Artistiek manager Jan-Willem van Ree sprak met Marleen Wester, tweede violiste van het kwartet.

KAMELEON EN VLIEGENDE KEEP De leden van het Dudok Quartet Amsterdam kennen elkaar uit hun studietijd, toen ze bij het Ricciotti Ensemble speelden. Maar de ambities lagen hoger. ,,We wilden veel bijleren. Goed luisteren en kritisch zijn, dat het zuiver en gelijk is, dat zijn de eerste voorwaarden voor het strijkkwartetspel."

Daarvoor waren de lessen bij het fameuze Alban Berg Quartett onontbeerlijk. Het bepaalde Wester ook bij haar eigen rol als tweede violist in het Dudok Quartet Amsterdam. ,,Ik ben kameleon en vliegende keep tegelijk."

BEETHOVEN EN JANÁCEK Het Dudok Quartet Amsterdam straalt in de Edesche Concertzaal in drie topwerken uit het strijkkwartetrepertoire: Beethovens 'Dertiende Strijkkwartet', op. 130, zijn 'Grosse Fuge', op. 133 en het 'Eerste Strijkkwartet' van Janácek.

Over wat deze stukken met elkaar verbindt, vertelt Marleen Wester: ,,Beethoven en Janácek laten allebei op hun manier de traditionele vorm los van het klassieke strijkkwartet. Beethoven schrijft muziek vol bonte contrasten. Janácek speelt met klank op een meer associatieve manier. Bovendien zijn het alledrie erg onstuimige stukken."

Als tegenwicht speelt het Dudok Quartet Amsterdam strijkkwartetversies van muziek uit de renaissance. ,,Die oude muziek geeft een prachtig contrast, al zijn de samenklanken die bijvoorbeeld Gesualdo gebruikt voor die tijd heel bijzonder."

KWETSBAARHEID Het zijn stukken die perfect passen bij de filosofie van het Dudok Quartet Amsterdam. Zelfs de naam van het kwartet is erop uitgekozen. Marleen Wester: ,,We hebben veel interesse in de muziek uit de tijd van architect Willem Dudok. Hij dacht veel na over de structuur van de muziek als vorm. Daar zijn wij ook veel mee bezig."

Het publiek zal daarvan zeker veel terughoren tijdens het concert. ,,We proberen een zo eerlijk mogelijke uitvoering te geven, die tegelijk zo levendig mogelijk is. Dat bereiken we door vol overgave te spelen en door soms flinke risico's te nemen. Daarmee stellen we ons op een bepaalde manier kwetsbaar op. Maar het belangrijkste is dat de luisteraar op het puntje van zijn stoel zit."

KAARTEN Kaarten bestellen voor het Dudok Quartet Amsterdam kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie