Afbeelding
Gemeente Ede

Gezonde schoollunch op basisschool de Triangel

29 oktober 2018 om 15:17 lokaal

LUNTEREN Leerlingen van basisschool de Triangel in Lunteren kregen maandagmorgen een gezonde schoollunch geserveerd. Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onder meer onderzoek naar de effecten van gezonde lunches op het eetgedrag van kinderen. De Triangel is een van de drie basisscholen in Nederland die meedoen aan het project. 

De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.

BUFFET Tot aan de meivakantie mogen de kinderen elke dag kiezen uit een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra's, zoals soep, salade, een eitje of fruit. 

VERSCHILLEN Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts een op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar voldoende fruit en groente eet. Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling.

JONG GELEERD Monique Vingerhoeds (WUR), projectleider Gezonde Schoollunch: ,,Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten. Jong geleerd is oud gedaan."

BEWUST Ook wethouder Food en Jeugd Leon Meijer is enthousiast over het plan. ,,Op deze manier stimuleer je gezonde voeding en maak je kinderen hier gelijk bewust van. Het is goed dat de Triangel meedoet aan dit landelijke onderzoek. Zo leren kinderen naast rekenen en taal ook wat gezonde voeding is."

VOEDSELBELEID De gemeente Ede is partner binnen dit project en werkt aan een gezond en duurzaam voedselbeleid. Een onderdeel hiervan is structureel voedselonderwijs en een gezonde voedselomgeving op alle basisscholen in Ede. Scholen kunnen ondersteuning aanvragen via de gemeente om hieraan te werken. Een aantal scholen in Ede is al bezig met een Gezonde School-aanpak.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie