Triangel start gezonde schoollunch: witbrood en cola in de ban

30 oktober 2018 om 15:35 lokaal

LUNTEREN Volkorenbrood, crackers, kaas, ham, reepjes paprika, rozenbottels, water en melk, dat zijn de producten die voor het grijpen liggen op basisschool De Triangel in Lunteren. Een buffet waar de leerlingen maandag voor het eerst langs liepen. Zij doen een half jaar mee aan het project 'Gezonde Schoollunch'.

Freek Wolff

Wethouder Leon Meijer gaf maandag het startschot, in het kader van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. De Lunterse school doet hier aan mee, samen met twee andere basisscholen in Nederland. Het betekent dat de school haar leerlingen een half jaar lang een gezonde lunch aanbiedt. Een paar keer per week is er wat extra's zoals soep, salade, een eitje of fruit. ,,Daar mag je dan van genieten, hoe leuk is dat?" aldus een leerkracht richting de kinderen.

De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.

SCHOOLKOK Schooldirecteur Klazien van der Vlist wees erop dat het in sommige landen al jaren heel gewoon is dat de school een gezonde lunch aanbiedt. Ze vindt dat goede voeding past naast aandacht geven aan de sociaal emotionele ontwikkeling en veel beweging, zodat kinderen goed in hun vel zitten. Er volgde maandag een demonstratie van tien minuten speels bewegen aan de hand van een filmpje.

,,We hopen dat op deze manier het eetgedrag van kinderen op een positieve manier verandert. Als school kunnen we daar hier een kleine bijdrage aan leveren door de leerlingen deze schoollunch voor te schotelen", aldus Van der Vlist. Ze wees ook op de schoolkok George Brouwer, die elke vrijdag kooklessen aan kinderen geeft, met eigen groenten uit de moestuinbakken van de school aan de Kerkhoflaan. Twee kinderen vertelden over hun ervaringen met ingrediënten als courgettes.

SUIKER Wethouder Meijer overhandigde de kinderen een tasje met broodtrommels en demonstreerde met twee leerlingen hoe veel suiker er zit in enorm zoete dranken als cola en energydrankjes. ,,In bijna alles wat we eten, zit al suiker. Dus is extra suiker niet nodig", aldus de wethouder. ,,We kunnen als gemeente werken aan de lokale economie en de recreatie, maar als de inwoners niet gezond zijn dan hebben ze daar helemaal niets aan. Dat begint bij kinderen en dan is het slim als je dat doet op een plek waar ze veel tijd doorbrengen. En dat is op school", legt Meijer uit.

Een juf liet weten dat slechts één op de vier kinderen in Nederland voldoende gezonde producten eet. ,,Als dat beter kan, zijn we daar graag voor te porren, dus gaan we meedoen."

Kinderen moeten leren zelf een goede lunch te verzorgen en zelf gezondere keuzes te maken. ,,Dat is belangrijk om ongezondheid te voorkomen, zoals staatssecretaris Blokhuis ook graag wil. Kinderen moeten vooral meer volkoren brood en fruit eten, plus meer melk drinken in plaats van zoete drankjes", legt Jaap Seidell uit, Amsterdams hoogleraar voeding en gezondheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie