Afbeelding
Martin Waalboer

Duizenden Edenaren hebben nog geen restafval aangeboden

31 oktober 2018 om 10:36 lokaal

EDE Het gaat volgens de gemeente Ede goed met de inzameling van afval in de gemeente. Uit een eerste evaluatie die naar de gemeenteraad is gestuurd, blijkt dat er sinds de invoering van het gescheiden inzamelen en het betalen per keer voor restafval, minder restafval is ingezameld en aangeboden.

Danny van Zeggelaar

Opvallend: bij duizenden huishoudens is in de eerste helft van dit jaar nog geen restafval ingezameld. Het is een opvallende passage in het evaluatierapport over het vernieuwde afvalsysteem, dat sinds begin dit jaar van kracht is. Waar blijft hun afval?

Het concept is inmiddels bij veel inwoners bekend: er is een container voor PMD-afval bijgekomen (plastic, metaal, drankkartons) en voor restafval dient per keer dat de container aan de weg wordt gezet een bedrag te worden betaald. Het doel: minder restafval en meer recycling.

RECYCLING Voor wat betreft recycling lijkt het erop dat dat goed gaat. De gemeente stelt in de evaluatie dat tot nu toe vooral meer GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en PMD-afval is ingezameld. Er kwam 16 procent meer GFT-afval en 53 procent meer PMD-afval bij ten opzichte van 2017. Vermoedelijk daalde daardoor de hoeveelheid afval in restafvalcontainers met bijna 40 procent. De verwachting is dat het daalt van 168 kilogram in 2017 tot 103 kilogram.

Wel is de vraag: waar blijft het restafval van enkele duizenden inwoners die in de eerste helft van 2018 nog helemaal geen restafval hebben aangeboden? Dat wordt niet helemaal duidelijk. In het rapport staat dat het aantal huishoudens dat nog geen restafval heeft aangeboden, in de loop van het jaar daalt.

GEEN UNICUM ,,Het aanbieden van de eerste kliko in juni is geen unicum", staat in het rapport. ,,In juni waren er 4.400 huishoudens die nog geen afval hadden aangeboden. Dit is vergelijkbaar met omliggende gemeenten. Een beperkt deel was afkomstig van hoogbouwlocaties. De verwachting is dat het aantal huishoudens verder zal dalen. Op jaarbasis zullen er huishoudens zijn die geen restafval aanbieden. De ervaring van andere gemeenten leert dat dit kan komen doordat huishoudens geen restafval hebben of dit elders aanbieden." Het is onduidelijk waar de huishoudens het restafval dan aanbieden.

AFKEUR De gemeente Ede gaat in de evaluatie kort in op de mogelijkheden die ook nog bestaat, bijvoorbeeld afvaltoerisme of het gooien van restafval bij bijvoorbeeld het PMD-afval of het GFT-afval, waar per keer niet voor hoeft te worden betaald. ,,Er wordt veel meer PMD ingezameld maar tegelijkertijd is de kwaliteit van de PMD minder geworden", zegt woordvoerder Pim Nusselder. ,,De toename in de hoeveelheid PMD is vele malen groter (+/-53 procent) dan de afname in kwaliteit. De afkeur van partijen is toegenomen van 7,3 procent naar 12,9 procent." Bij GFT-afval zijn geen partijen afgekeurd.

AFVALTOERISME De hoeveelheid afvaltoerisme is niet meetbaar, zegt de gemeente. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer meldde vorige week dat er in de bossen op de Veluwe behoorlijk veel restafval wordt aangetroffen en dat de hoeveelheid afval ook toeneemt. ,,In gemeenten waar inwoners extra moeten betalen om hun afval kwijt te raken, vinden we veel meer rommel."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie