Theo van de Rijt bij de accommodatie van de Edese IJsvereniging aan de Langekampweg: ''Ik ben wel een beetje vasthoudend.
Theo van de Rijt bij de accommodatie van de Edese IJsvereniging aan de Langekampweg: ''Ik ben wel een beetje vasthoudend." Mathilde van Ravensberg

'IJsbaan in Ede nog nooit zo dichtbij'

31 oktober 2018 om 17:46 lokaal

EDE Dertig schaatsers van de Edese IJsvereniging (EIJV) reisden afgelopen week voor de vijfentwintigste keer af naar het Duitse schaatsmekka Inzell voor de jaarlijkse trainingsweek. De schaatsers genoten, maar het verlangen naar een eigen overdekte kunstijsbaan blijft. Het nieuwe Edese college kondigde in mei al een onderzoek aan naar de mogelijkheden rondom een schaatsbaan. Wat betreft dat laatste is er nieuws. ,,Een kunstijsbaan in Ede was nog nooit zo dichtbij'', zegt Theo van de Rijt, oud-voorzitter van de Edese IJs Vereniging (EIJV).

Mathilde van Ravensberg

Van de Rijt zou er als enige voor de vijfentwintigste keer bij zijn in Inzell, maar moest op het laatste moment door familieomstandigheden afhaken. Daags na de trainingsweek spreken we toch af, want Van de Rijt heeft nieuws over een kunstijsbaan in Ede. De 70-jarige Edenaar gaat in gedachten nog even naar Inzell. Genietend: ,,Deze baan is bij Nederlanders heel populair vanwege het snelle ijs. En de ligging tussen de bergen is geweldig. Daarnaast hebben we het als vereniging erg gezellig. Dat is namelijk ook een doel; de banden verstevigen." Hij weet dat de groep Edese schaatsers afgelopen week door de burgemeester van Inzell is ontvangen in verband met dat vijfentwintigste bezoek.

SCHANDE De EIJV telt 230 leden en dat is best veel voor een vereniging zonder eigen trainingsbaan. Maar over dat laatste maakt Van de Rijt zich al 25 jaar druk. ,,Eigenlijk is het schande en zeer on-Nederlands dat we minimaal veertig kilometer moeten rijden om onze sport te beoefenen", vindt hij. ,,Gemeentes en provincies maken het tot hun speerpunt om mensen aan het sporten te krijgen. Maar schaatsen, de sport waar Nederland internationaal het meeste in uitblinkt, is zo minimaal gefaciliteerd."

HOOPGEVEND Momenteel is Van de Rijt optimistisch gestemd. ,,Zo dichtbij een kunstijsbaan in Ede waren we nog nooit." De gemeente Ede heeft namelijk samen met Wageningen opdracht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw overdekt zwembad in combinatie met een kunstijsbaan. Juist dat gemeentelijk initiatief is nieuw en hoopgevend, vindt Van de Rijt. Talloze eerdere plannen vanuit de ijsvereniging zelf kregen nooit vaste grond.

BENNEKOM Eind jaren negentig berekende Van de Rijt al dat een ijsbaan in deze regio zeker 300.000 schaatsers zou trekken. Toen leek er een baan te komen in het voormalige voetbalstadion van FC Wageningen, maar dat plan ketste af. In 2013 bood de ijsvereniging de gemeente opnieuw een plan aan, maar ook dat belandde in de la. Het idee is nu een complex te realiseren dat vergelijkbaar is met De Scheg in Deventer en in de hoek Bovenbuurtweg/Van Balverenweg/W. Dreeslaan in Bennekom kan komen.

ZOMER De uitkomst van dit onderzoek is nog geheim maar Van de Rijt zegt wel dat het advies in dezelfde richting gaat als de onderzoeken die de EIJV de afgelopen jaren presenteerde. En die gaven altijd aan dat een kunstijsbaan in Ede mogelijk is, mits de baan in de zomer gebruikt wordt voor bijvoorbeeld evenementen. ,,Niet mono-exploitabel, waar nogal wat sportcomplexen mee de fout in gaan", aldus Van de Rijt. Hoewel hij niet meer de allerjongste is, verwacht hij zeker de opening van een kunstijsbaan mee te maken. ,,Ik ben wel een beetje vasthoudend." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie