De Katona Twins spelen op zaterdag 10 november in de Edesche Concertzaal een swingende van Scarlatti tot Queen.
De Katona Twins spelen op zaterdag 10 november in de Edesche Concertzaal een swingende van Scarlatti tot Queen. Jacqueline Imminkhuizen

'Als gitarist moet je alles kunnen spelen'

6 november 2018 om 06:27 Uit-cultuur/nieuws

EDE Het Hongaarse gitaarduo de Katona Twins verzorgt op zaterdag 10 november een concert in de Edesche Concertzaal. ,,Het wordt een onvergetelijke avond met een heerlijke mix van klassiek en pop. Dat varieert van een sonate van Scarlatti tot hits als 'Eleanor Rigby' van The Beatles en Queens 'Bohemian Rhapsody'", vertelt Jan Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Hij vervolgt ,,Het gezegde 'het zit in de familie’ gaat zeker op voor de broers Peter en Zoltán Katona. Gitaarspelen zit hen in het bloed. De tweeling begon op tienjarige leeftijd met spelen en is er niet meer mee opgehouden."

OP GITAAR KAN ALLES Ondanks hun klassieke opleiding, beperken de Katona Twins zich niet alleen tot de klassieke muziek. ,,We hebben geen voorkeur voor een bepaald soort muziek. Eigenlijk moet je als gitarist alles kunnen spelen, want de gitaar is zo’n divers instrument. Je komt het in bijna alle muziekstijlen tegen.”

Die veelzijdigheid van de gitaar komt in de Edesche Concertzaal ruimschoots aan bod met een programma dat muziek uit vier eeuwen omvat: van Scarlatti tot Queen. Opvallend is het grote aandeel popmuziek. ,,We willen ermee laten horen dat sommige popmuziek net zo goed in elkaar zit als bijvoorbeeld een lied van Schubert", licht Zoltán toe. ,,Vooral Paul McCartney schrijft schitterende melodieën."

BOHEMIAN RHAPSODY Een andere tophit op het programma is Queens 'Bohemian Rhapsody', dat altijd hoog eindigt in de Top 2000. ,,Ja, het is verrassend dat zo'n complex stuk, zo'n miljoenenpubliek weet te bereiken."

Over wat deze tophit uniek maakt, vertelt hij: ,,Er zit zoveel in dat je er als speler niets bij hoeft te bedenken. Zoals dat bij een rapsodie gaat, springt de muziek van de hak op de tak, maar als luisteraar ervaar je het toch als een afgerond geheel. We spelen Queens 'Bohemian Rhapsody' vaak tijdens concerten en het publiek vindt het altijd leuk."

Bijzonder is de keuze voor stukken van Bernstein, Django Reinhardt en Piazzolla: muziek die sterk is verankerd in volksmuziektradities. ,,Piazzolla kent iedereen van de Argentijnse tango, maar ook Bernstein liet zich in zijn 'West Side Story' door volksmuziek inspireren, vooral die van West-Amerika."

DJANGO REINHARDT Van Django Reinhardt spelen de Katona Twins twee van zijn bekendste stukken: 'Nuages' en 'Minor Swing'. ,,Voor mij is Django een van de grootste gitaristen. Natuurlijk is het bijzonder dat hij met maar twee vingers kon spelen (bij een brand raakte hij ernstig gewond, red.), maar belangrijker is dat hij in zijn eentje de uitvinder is van de zogenaamde 'Gyspy jazz'. Dat is een muziekstijl die in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond onder invloed van de zigeunermuziek."

KAARTEN BESTELLEN Kaarten voor de Katona Twins op zaterdag 10 november zijn te bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie