Afbeelding
Lex van Lieshout

Begroting: ondanks tekorten nog ruimte voor ontwikkeling Ede

16 november 2018 om 08:55 lokaal

EDE De programmabegroting van Ede werd donderdagavond met de stem van Stephan Nijenhuis (D66) tegen, aangenomen door de gemeenteraad. In de begroting wordt gekeken naar de financiële situatie voor de komende vier jaar. Het beeld is dat er, ondanks tekorten binnen het sociaal domein, nog altijd ruimte is om te werken aan de ontwikkeling van Ede als stad en landelijk gebied.

Jan de Boer

Zoals altijd werden er weer veel moties en amendementen ingediend door de diverse partijen. Ellen Out (GroenLinks) pleitte voor een ruimhartig kinderpardon voor de 400 kinderen die al langer in Nederland wonen en hier ook geworteld zijn. ,,Elke druppel helpt, de aanhouder wint," zei Out tegen Natascha Peters (BurgerBelangen), die vond dat er geen sprake was van een gemeentelijk, maar een landelijk beleid.

KINDERPARDON Net als Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) hoopt Ellen Out dat elke actie voor de kinderen op termijn verschil gaat maken. ,,Bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet gepleit worden voor een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon," aldus Out. Ondanks dat de fracties van de VVD, SGP, DKE, Burgerbelangen en D66 tegen stemden, werd de motie aangenomen.

KINDERBOERDERIJ Bart Omlo (VVD) pleitte voor het zoeken naar een manier om Stichting Kinderboerderij De Oude Hofstede (financieel) te helpen bij het (groot) onderhoud en de formatie van beroepskrachten, zodat verruiming van de openingstijden mogelijk wordt. Daarbij blijft wel de doelstelling dat de exploitatie jaarlijks sluitend is en de stichting zoveel mogelijk eigen inkomsten genereert. En moet volgens hem onderzocht worden of het terugdraaien van de korting op de exploitatiesubsidie tot de mogelijkheden behoort.

,,Ook moeten gekeken worden of meer participeren in de kosten van groot onderhoud, gebaseerd op een meerjarig onderhoudsplan, al dan niet gebruikmakend van subsidies mogelijkheden biedt." De motie werd ontraden door wethouder Lex Hoefsloot, maar werd raadsbreed aangenomen.

ZONNEPANELEN In een motie van Jan Pieter van der Schans (CDA) werd voorgesteld om nieuw bouwende bedrijven in Ede, die van de gemeente Ede kopen, te verplichten om hun dak geschikt te maken voor zonnepanelen. Als zij zelf geen zonnepanelen aanbrengen, zouden ze een derde partij toegang tot het dak moeten verlenen voor exploitatie daarvan. ,,Deze regeling dient ook te worden opgenomen in de algemene uitgiftevoorwaarden." De motie werd ontraden door wethouder Willemien Vreugdenhil, ,,Wij willen niets verplichten", zei ze. Op de fracties van GemeenteBelangen, VVD en EdeNu na stemde de gemeenteraad voor.

VOGELKERS Harry van Huijstee (PvdA) wil dat er binnen de eigen terreinen van de gemeente Ede wordt gekeken hoe de Amerikaanse vogelkers is bestreden. ,,Welke andere opties zijn er om de biodiversiteit beter te ondersteunen door verschillende methoden van bosbeheer en hoe gaan we dat de komende jaren doen?" Ook deze motie werd aangenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie