Beluister op zaterdag 24 november persoonlijk getinte hoorntrio's van Brahms en Ligeti.
Beluister op zaterdag 24 november persoonlijk getinte hoorntrio's van Brahms en Ligeti. Gregor Servais

Twee klassiekers uit het hoornrepertoire

22 november 2018 om 06:30 Uit-cultuur/nieuws

EDE Sommigen denken bij het horen van een hoorn aan de jacht, anderen vinden de klank juist weemoedig. In de kamermuziek is de hoorn een zeldzaam instrument, maar zaterdag 24 november klinken twee klassiekers uit het hoornrepertoire: de aangrijpende hoorntrio's van Johannes Brahms en György Ligeti.

Hoornist Teunis van der Zwart kent als wereldwijd veelgevraagd solist deze stukken als geen ander. Samen met meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Franziska Hölscher laat hij horen waarom de hoorn zo'n bijzonder instrument is.

HOOP EN LICHT Wat maakt het 'Hoorntrio' van Brahms zo bijzonder? Teunis van der Zwart vertelt: ,,Het is een heel persoonlijk werk. Het was de eerste muziek die Brahms componeerde na het overlijden van zijn moeder." Maar ondanks de grenzeloze weemoedigheid klinkt er ook hoop en licht doorheen. ,,Soms hoor je Brahms bijna huilen. Tegelijk klinkt het volksliedje ‘Ginds in de velden staat een huis’ dat hij als kind van zijn moeder leerde.”

EENZAAM HOOGTEPUNT ,,Brahms' 'Hoorntrio' vormt een eenzaam hoogtepunt in de kamermuziek. Brahms, die in zijn jeugd zelf ook hoorn speelde, snapte het instrument als geen ander", vertelt Teunis van der Zwart. ,,Het niveau van de muziek is zo hoog, dat niemand zijn vingers er aan durfde te branden.” Pas ver in de twintigste eeuw waagde de Hongaarse componist György Ligeti (1923-2006) het ook om een 'Hoorntrio' te componeren. Dit meesterwerk staat in de Edesche Concertzaal eveneens op het programma.

,,Het stuk klinkt zelfs een beetje als een verre echo van Brahms. Niet geheel toevallig gaf Ligeti het als ondertitel ‘Hommage à Brahms’ mee. Ligeti gebruikt de moderne hoorn hier op een bijna hyper-traditionele manier. Hij maakt veel gebruik van natuurtonen die soms opzettelijk wringen tussen de viool en de piano in. In het laatste deel ‘Lamento’ (een klaaglied) levert dat schrijnende momenten op.”

KAMERMUZIEKSERIE Meesterpianist Severin von Eckardstein en stervioliste Franziska Hölscher vormen naast hun indrukwekkende solocarrières al geruime tijd een succesvol duo. In het Berliner Konzerthaus zijn zij artistiek directeur van de kamermuziekserie 'Klangbrücken'.

Regelmatig vormen Severin en Franziska een trio met een bevriende en hooggeachte collega. Dit seizoen is dat hoornist Teunis van der Zwart. Gedrieën vormen ze een combinatie van musici die in Ede voor een van de eerste keren samen is te beluisteren.

Kaarten bestellen voor de hoorntrio's van Brahms en Ligeti kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie