Afbeelding
Google Streetview

Stevige onvoldoende voor veiligheid rond Laan der Verenigde Naties

28 november 2018 om 11:40 lokaal

EDE De verkeersveiligheid rond de Laan van der Verenigde Naties in Ede krijgt van bewoners een 4,1. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nijmeegse bureau Plan to Behaviour, dat maandag in Pathé aan omwonenden werd gepresenteerd.

Danny van Zeggelaar

Op verzoek van een bewonerscommissie deed het bureau onderzoek naar de beleving van veiligheid van omwonenden rond de bocht in de Laan der Verenigde Naties, vanaf de rotonde aan de Willy Brandtlaan tot en met de parkeergarage van Pathé. ,,Dit is een stevige onvoldoende", concludeert onderzoeker Wesley van Pinxteren van het bureau. ,,We kunnen vaststellen dat de bewoners willen dat de verkeersveiligheid aandacht krijgt."

VERSLECHTERING Bewoners van het zuidelijke gedeelte van de Edese wijk Rietkampen verwachten een behoorlijke verslechtering van de verkeerssituatie aan de Laan der Verenigde Naties als straks het Valley Center West helemaal voltooid is. Ruim 200 bewoners uit de Rietkampen hebben de enquête over de bocht ingevuld.

Ruim tachtig procent van de respondenten vreest voor een forse of lichte verslechtering van de situatie op de Laan der Verenigde Naties, zodra het nieuwe Valley Center af is. Slechts zeven procent van de respondenten zegt een verbetering van de verkeerssituatie te verwachten en twaalf procent verwacht geen verschil. Bewoners zijn met name beducht voor parkeerproblemen, voor het nieuwe verkeer dat het Valley Center aantrekt en de zichtbaarheid in 'de bocht' van de Laan der Verenigde Naties.

STEVIGE ONVOLDOENDE Uit het onderzoek komt ook naar voren dat over het algemeen de situatie op de Laan der Verenigde Naties niet als veilig wordt beschouwd. Van alle postcodegebieden geeft niemand de weg een voldoende. De postcodegebieden 6716L en 6716R scoren met een 5,4 nog het minst slecht, die met 6716G met een 3,1 het slechtst.

Met het onderzoek kan de verkeersveiligheid onder de aandacht gebracht worden bij de verschillende instanties, zoals de gemeente. ,,We kunnen vaststellen dat de bewoners willen dat de verkeersveiligheid aandacht krijgt", zegt Bert Beekman namens de bewonerscommissie. ,,Er is een hoge verkeersintensiteit in de avond, waardoor risicovolle situaties ontstaan. Er zijn steeds vaker verkeersregelaars richting CineMec. Dat lost niet alles op, maar wel een stap in de goede richting. De drukte wordt gereguleerd. Er zijn veel parkeerplaatsen gepland bij het Valley Center. Dus dat is ook weer verkeer. Het wordt nog veel drukker."

Een oplossing voor de problematiek is er nog niet. Of en wat er aan de situatie gedaan moet worden wordt in een later stadium bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie