Afbeelding
Freek Wolff

Sietse Lugtenburg neemt voorzittershamer Dorpsraad over

27 november 2018 om 16:08 lokaal

LUNTEREN Sietse Lugtenburg zal eind januari 2019 de voorzittershamer van de Dorpsraad Lunteren overnemen van Auke Ozinga. Hij vindt het welletjes, nadat hij acht jaar de kar heeft getrokken in het dorp.

Lugtenburg woont nog maar twee jaar in Lunteren en heeft net als Ozinga Friese wortels in de familie. Hij werd geboren in het kleine dorpje Honselersdijk, in het Westland. ,,De kleinschaligheid ken ik dus wel. Op alle plekken waar ik heb gewoond, wilde ik graag iets van maatschappelijke betrokkenheid tonen. Een van de manieren waarop ik dat graag zou willen doen is via de dorpsraad. Dat vind ik leuk. Jarenlang was ik directeur van een openbaar vervoersbedrijf in Den Haag. Dat is een wervelende stad waar altijd iets gebeurt en ik had in mijn functie met de hele bevolking te maken en met diverse organisaties van de overheid. Die contacten moest je in goede banen leiden. Het is prettig als je die ervaring mee kunt nemen, ook al ziet Lunteren als dorp er natuurlijk iets anders uit."

VOORDEEL De aanstaande voorzitter in Lunteren woonde dertig jaar in Leiden en was daar twaalf jaar lid van de gemeenteraad. ,,Dus weet ik hoe het werkt binnen een gemeentelijk apparaat. Daar kan ik nu vanuit de Dorpsraad mijn voordeel mee doen." Nu is Lugtenburg werkzaam als organisatieadviseur en reist hij het hele land door om allerlei bedrijven te bezoeken. ,,Leiden ligt heel a-centrisch en ik stond elke dag in de file. Dus zochten we een centrale ligging om te gaan wonen. Daar woon ik nu met heel veel plezier in Lunteren, samen met Els Lageweg, met wie ik getrouwd ben."

SAAMHORIGHEID Lugtenburg zegt dat hij het plezierig vindt om erbij te horen. ,,Als je van betekenis wilt zijn, moet je ook iets doen. De Dorpsraad is dan een hele geschikte plek. De paden kwamen zo bij elkaar en dat past goed. Ik vind het heel plezierig dat ik een aanlooproute kon nemen. Ik ben wegwijs gemaakt in Lunteren en ben op de hoogte gesteld van hoe zo'n dorpsraad werkt. Dus ik ben voorbereid op de toekomst." Het valt Lugtenburg op dat er in het dorp een grote gemeenschapszin bestaat. ,,De saamhorigheid is een groot goed en daarom vind ik het plezierig om daar in toenemende mate deel vanuit te maken."

VERS BLOED Ozinga vindt de tijd rijp voor vers bloed binnen de Dorpsraad. Hij treedt zelf af en wijst op de nieuwe penningmeester Marco van Voorst, die begin dit jaar het stokje overnam van Jaap van Galen. Twee jonge Lunteranen die vanaf januari de mouwen op gaan stropen binnen het bestuur zijn: Erwin Pater en Jeffrey Floor (woningbouw-expert). Secretaris Rienke Valstar treedt af als secretaris, maar voor haar heeft het bestuur nog geen vervanger gevonden. ,,Als inwoners zich geroepen voelen deze handschoen op te pakken: graag!", zegt Ozinga.

PROEF Maandagavond draaide Lugtenberg als voorzitter al proef tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de Lunterse begraafplaats. Ozinga maakte na afloop duidelijk dat hij zeer content was met de manier waarop zijn vervanger de avond in goede banen had geleid.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie