Sleuteloverdracht bij CPO PleisterOord
Sleuteloverdracht bij CPO PleisterOord Kelderman B.V.

Bijzondere straat opgeleverd op voormalig kazerneterrein

28 november 2018 om 07:58 lokaal Deel je nieuws

Ede is een bijzondere straat rijker. De eigenaren van twaalf woningen van het project Pleisteroord op het voormalige terrein van de Simon Stevinkazerne hebben namelijk zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar gezamenlijk hun eigen woningen laten bouwen. Dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)-project in Ede is deze week opgeleverd door aannemer Kelderman Bouw.

Met de oplevering van de woningen ging voor Bram van der Beek een droom in vervulling. Hij nam vijf jaar geleden het initiatief om als particulier zelf een nieuwbouwplan te realiseren. ‘Dat had een aantal redenen. Het aanbod van sociale koopwoningen was erg klein, dus ik ging op zoek naar andere mogelijkheden. Bovendien wilde ik graag een extra duurzame woning en het leek me leuk om met een groep mensen een dergelijk project te realiseren’, vertelt Van der Beek.

Collectief

De gemeente Ede omarmde het idee en wees op het voormalige kazerneterrein een stuk grond aan waar het collectief aan de slag kon om twaalf woningen te realiseren. ‘We hebben dankzij een overigens nog steeds bestaande subsidie van de provincie hulp gekregen van een professional die ons heeft begeleid in het proces. Dat was wel erg fijn, want het is toch allemaal behoorlijk complex’, geeft Bram aan.

Persoonlijke wensen

Aanvankelijk bestond het collectief uit een beperkt aantal mensen. Naarmate de plannen concreter werden, sloten zich steeds meer kopers aan. Dankzij deze manier van ontwikkelen, konden de bewoners veel persoonlijke wensen realiseren. ‘Wij hebben bijvoorbeeld triple glas, en alle bewoners hebben een extra stapje gezet op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door de aanleg van een warmtepomp. Ook konden bewoners hun eigen kleur stenen kiezen. Er zijn dingen gerealiseerd die we bij een ‘normaal’ woningbouwproject niet voor elkaar hadden gekregen, mede dankzij een prettig contact met de aannemer en de Edese architect Synargio’, stelt Bram.

Klantgericht

Hans Koopman, algemeen directeur van Kelderman Groep, beaamt dat zijn bedrijf alles uit de kast heeft gehaald om dit project te laten slagen. ‘Wij vinden het altijd belangrijk dat onze kopers hun woonwensen kunnen realiseren, dus we bieden vaak veel extra opties. In dit geval waren er twaalf individuele opdrachtgevers met allemaal hun eigen woonwensen. Dat was best een uitdaging, maar ook heel leuk om te doen. Dit project sluit ook prachtig aan op de ruim honderd woningen op het terrein die wij daar tevens mogen realiseren.’


Van der Beek, die namens de Christen Unie sinds maart in de gemeenteraad zit, heeft zich er mede door zijn eigen ervaringen sterk voor gemaakt dat er meer van deze zogeheten CPO-projecten kunnen worden gerealiseerd in de gemeente Ede. ‘Ik geloof echt dat CPO wat kan toevoegen. Voor mij is de grootste winst dat er een heel hechte groep is ontstaan. Nog voordat we in ons nieuwe huis wonen, is er al een heel goed contact tussen de buren. Dat is toch onbetaalbaar?’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie