Afbeelding
Google Streetview

Bewoners Enka willen kap bomen tegenhouden

28 november 2018 om 16:27 lokaal

EDE Een groep bewoners van het Enka-terrein is in actie gekomen tegen de mogelijke kap van twee monumentale eiken in hun nieuwe wijk. Grondbank Bennekomseweg heeft een aanvraag ingediend om de eiken te mogen kappen, maar de bewoners zien daar niets in. Ze zijn van plan bezwaar te maken en tientallen mensen hebben inmiddels een zienswijze getekend tégen de kap.

Danny van Zeggelaar

Op het terrein waar het gedeelte 'Zouterij fase 2' op het voormalige Enka-terrein wordt gebouwd, staan twee monumentale eiken. Het zijn grote bomen, met een omtrek van zo'n 2,5 meter op borsthoogte. De projectontwikkelaar van het gebied heeft daar een kapvergunning voor aangevraagd, die overigens nog niet verleend is.

IELIGE BOOMPJES En dat is tot grote onvrede van een groep bewoners. Zij willen de bomen het liefst behouden. ,,Er staan in deze wijk twee prachtige monumentale eiken", zegt bewoonster Wilma Verburg. ,,Als er normaal gesproken bomen staan in een nieuwbouwwijk, zijn het hele ielige boompjes. Iedereen voelt hier aan: haal ze niet weg. Dit is een belangrijk punt."

De betrokkenheid van veel mensen bleek volgens Verburg laatst, toen ze een zienswijze had geschreven waarin ze tegen de bomenkap protesteerde. ,,'s Avonds kwamen vijftig mensen allemaal bij mij langs om die zienswijze te tekenen. Deze bomen moet je niet weg doen. In de wijk zijn de schoorsteen en nog wat andere gebouwen van de fabriek behouden. En dat moeten ze met de bomen ook doen. Zo'n boom heeft heel veel waarde. Dat is niet te drukken in geld, maar wel in welzijn, het welbevinden voor de dieren."

TOEKOMSTIGE HUIZEN De Grondbank Bennekomseweg zegt begrip voor de emoties van de bewoners te hebben. Toch kunnen de bomen niet behouden blijven, zegt woordvoerster Joyce Huiskes. ,,Al jaren geleden was voor ons duidelijk dat deze bomen niet in het stedenbouwkundig plan ingepast konden worden. Wij onderzoeken naar aanleiding van de reactie van de omwonenden de mogelijkheid om één boom in te passen in een privétuin. De andere boom staat midden in een toekomstige woning, dus daarvoor is handhaving niet mogelijk."

De bomen kunnen ook niet zomaar verplaatst worden, zegt Huiskes. ,,Reeds eerder hebben we onderzoek gedaan om deze bomen te verplanten naar een goede plek op de locatie. Dat bleek echter niet uitvoerbaar te zijn met redelijke overlevingskansen van de bomen."

GROENE WIJK De Enka-wijk wordt als 'groene wijk' aangeprezen. En dat kan ook zo met de kap van de bomen, legt Huiskes uit. ,,Er wordt heel veel aandacht en geld besteed aan de groene inrichting. Kijk maar naar de achterpaden, de standaard groene afscheiding van de tuinen en veel nieuwe bomen."

De Grondbank zegt ,,graag in gesprek te gaan" met de bewoners om op een prominente plek een nieuwe eik te planten. Maar de bewoners zijn niet van plan zich zomaar bij de kap neer te leggen. Ze kunnen nu nog niet in bezwaar, omdat de vergunning nog niet verleend is. Verburg: ,,Zodra er een vergunning is verleend, kunnen we bezwaar indienen. En dat wordt ook gedaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie