Afbeelding
Marten Idema

Dichtgroeien heide vormt bedreiging

30 november 2018 om 10:04 lokaal

EDE Wie vanaf de Rijksweg de Verlengde Arnhemseweg oprijdt richting Arnhem, ziet net als het bos ophoudt, links de heide liggen. ,,Althans, hier begon de heide. Nu zien we vooral jonge boompjes de heide overwoekeren. Wat de SGP betreft is dat niet de bedoeling. Want net als het bos is ook de heide kenmerkend voor Ede. Dat betekent dat we daar zuinig op moeten zijn", stellen de raadsleden Pieter Kool. En Arnold Versteeg (beiden SGP) in de raadsvragen.

,,Het dichtgroeien van de heide vormt inderdaad een bedreiging voor de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000 gebied", antwoordt het college van burgemeester en wethouders. Defensie, de eigenaar en beheerder van dit terrein, is zich hiervan bewust. Zij zijn de afgelopen jaren gestart met intensiever beheer op dit deel van de heide er is al veel begroeiing verwijderd.

Tijdens de jaarlijkse opschoondag in oktober hielpen 500 basisschoolkinderen, het Samenwerkingsbedrijf, de bosbeheerders van de gemeente Ede en groot aantal vrijwilligers uit de Edese samenleving en Defensie samen om de heide open te houden. Ook dit jaar is op het Defensieterrein een groot deel van de dichtgegroeide heide opgeschoond. Ondanks de inspanning van velen heeft dit onvoldoende resultaat.

HONDENLOSLOOPGEBIED ,,Komende jaren moet het intensieve beheer dan ook worden voortgezet door Defensie, wat naar verwachting uiteindelijk zal leiden tot het terugdringen van de begroeiing. Het deel van de heide waar de meeste opslag staat overlapt met het hondenlosloopgebied. Hierdoor wordt de herder met zijn kudde belemmerd om dit deel van de heide te begrazen waardoor de struiken na het verwijderen niet worden teruggedrongen. Het hondenlosloopgebied vormt daarmee een belemmering voor het beheer."

DRIE OPTIES Het college gaat in overleg met Defensie over het beheer van het betreffende deel van de heide. ,,We zien drie opties. Dat is het opheffen van het hondenlosloopgebied waardoor het heidebeheer met de schaapskudde weer mogelijk is. Deze optie zal tot veel weerstand leiden bij de hondenbezitters. Het terrein is immers al een lange periode in gebruik als hondenlosloopgebied. Ook een optie is het anders vormgeven van het hondenlosloopgebied, het terrein uitbreiden in het Edese bos en verkleinen op de heide waardoor het areaal dat dichtgroeit en niet begraasd wordt afneemt.''

De derde optie is de situatie behouden zoals die nu is en Defensie het ingezette intensievere beheer door laten zetten. ,,Het beheer van het hondenlosloopgebied is de verantwoordelijkheid van Defensie. Zij moeten ervoor zorgen dat de heide openblijft. Als we voor deze optie kiezen bestaat de kans dat Defensie, vanwege de hoge kosten en het achterwege blijven van resultaat, uit eigen beweging het hondenlosloopgebied opheft."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie