Afbeelding
ANP Foto

Veel groen in Kernhem-B-West

30 november 2018 om 13:17 lokaal

EDE Het valt op dat bij de toekomstige nieuwbouw van 900 woningen in Kernhem-B-West veel aandacht is voor groen en water. De start wordt vervroegd, omdat de bouw in het oostelijk deel nog niet afgerond kan worden, doordat een ontwikkelaar failliet ging. Hierdoor kan de gemeente daar niet over de gronden beschikken.

De gemeenteraad keurde het beeldkwaliteitsplan donderdagavond goed, om de esthetische kwaliteit van de openbare ruimte en de te bouwen huizen te waarborgen. Bij de inspraakperiode zijn geen zienswijzen ontvangen. Wel zijn er veel eerder al opmerkingen gekomen uit de klankbordgroep van de wijk, die veelal gingen over het spelen, het groen en het parkeren. Opvallend op het kaartje met de plattegrond is de ecozone aan de noordzijde, die voor een buffer zorgt tussen het bouwgebied en de Doesburgerdijk. Bovendien komt er een natuurstrook aan de westkant, langs de snelweg A30.

GROENE WOONSTRATEN De grote watersingel die de nieuwe wijk in het midden van oost naar west dwars door midden knipt, is opmerkelijk. Het is de zogenoemde Slenk, een waterbergingsopgave. Bovendien hecht het plan waarde aan groene woonstraten, geen ingewikkelde parkeeroplossingen (al het parkeren is openbaar of in de voortuin), natuurlijke uitstraling van de inrichting en voldoende speelplekken voor diverse leeftijden.

AFWIJKENDE ARCHITECTUUR De verbindende factor van de wijk is de warmrode Kernhemsteen. Als tegenhanger zijn er gebieden aangewezen als 'buurtschappen'. Hier is juist afwijkende architectuur mogelijk. De belangrijkste onderdelen bij de gebouwde omgeving zijn de hagen die de wijkscherven afbakenen als een van de groene dragers van het gebied. Dus worden het volgens de gemeente geen eentonige lange bouwblokken. Wel is gekozen voor zwarte dakpannen in verband met de toepassing van zonnepanelen en voor kruipruimteloos bouwen vanwege de hoge grondwaterstand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie