Tijdens de hoosbui in augustus
Tijdens de hoosbui in augustus Martien van de Craats

Regenwater blijft in Bennekom-Oost

4 december 2018 om 16:23 lokaal

BENNEKOM In Bennekom-Oost kunnen 1.750 huishoudens meedoen aan een project tegen wateroverlast en droogte. De gemeente Ede biedt deze inwoners aan om de regenwaterafvoer af te koppelen van het riool. Het regenwater wordt door middel van een systeem ondergronds verspreid in de tuin en stroomt hierdoor niet meer naar de rioolwaterzuivering. In verschillende fases worden inwoners hierover de komende jaren benaderd.

Klimaatwethouder Lex Hoefsloot: ,,We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Hevige regenbuien zorgen soms voor veel water. Eind mei stonden de straten blank. Ook krijgen we vaker periodes van hitte en droogte. Afgelopen zomer hadden we daar last van. We hebben daar geen grip op, maar met wat aanpassingen houden we wel samen onze omgeving leefbaar. Dus we nodigen inwoners van Bennekom-Oost van harte uit om deel te nemen aan het project. Ik doe zelf ook mee."

SUCCESVOL Deelname is vrijwillig en kosteloos. Dit soort projecten is al vaker succesvol uitgevoerd in de gemeente Ede. Eerder hebben inwoners aan de Burgemeestersbuurt, Stationsweg en omgeving, Oortveldlaan en omgeving in Ede deelgenomen. Ook aan de Weerkuislaan in Bennekom deden ruim zeventig van de honderd huishoudens mee. Het regenwater in Bennekom-Oost is al afgekoppeld in de openbare ruimte. Nu kunnen ook de inwoners van deze buurt het regenwater af laten koppelen op eigen terrein, zodat het niet verdwijnt in de vuilwaterriolering.

PLANNING Het project richt zich op de inwoners ten oosten van de Edeseweg/Bovenweg in Bennekom. De 1.750 huishoudens worden de komende jaren in verschillende fases uitgenodigd. Op dinsdag 27 november werd er een informatieavond gehouden voor de inwoners uit de eerste fase. Begin volgend jaar ontvangen inwoners uit de volgende fase een uitnodiging.

ANDERE METHODES Het project is op dit moment alleen gericht op Bennekom-Oost. Voor inwoners die geen uitnodiging ontvangen zijn er andere manieren om wateroverlast te beperken. Zo is bijvoorbeeld het vervangen van tegels in tuinen door groen een effectieve manier om regenwater op te vangen. Meer informatie hierover is te vinden op www.operatiesteenbreek.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie