Chris van Oosterwijk verraste zijn opponent Gary Dinsbach met mat.
Chris van Oosterwijk verraste zijn opponent Gary Dinsbach met mat. Archief BSV Bennekom

Opnieuw puntenverlies Hotze Tette Hofstra bij BSV Bennekom

5 december 2018 om 12:06 Sport/sport

BENNEKOM In de tiende ronde van de interne competitie bij schaakclub BSV Bennekom vielen binnen twee uur opvallende beslissingen. Grootste verrassing was het puntverlies van Hotze Tette Hofstra tegen de in vorm zijnde Hans van de Weteringh. Koploper Martijn Pauw profiteerde door te winnen van René Bakker.

Al snel viel maandagavond de eerste verrassing te noteren. Hotze Tette Hofstra greep mis in de opening en kwam een pion achter met hele slechte stelling. Tegenstander Hans van de Weteringh koos voor herhaling van zetten, hetgeen Hofstra met goed fatsoen niet uit de weg kon gaan. Remise dus.

SLACHTOFFERS Binnen twee uur spelen vielen er meer slachtoffers. Teunis Bunt had een pion geofferd voor zeer actief spel tegen Harry Verhoef. Hij had beter kunnen verdedigen, want zoals het ging liet hij door een truc de dame binnenkomen. Echter sowieso waren denkelijk de beste kansen voor Bunt geweest. Gerard Bakker speelde het Koningsgambiet tegen Joop de Bruin en dat ging van een leien dakje.
Jan Wouters deed het als de klassieke meesters: torens op de d- en e-lijn en de rest van de stukken richting de koning van Dick Brehen ontwikkelen. Geen houden aan voor Brehen. Garry Dinsbach leek aanval te hebben tegen Chris van Oosterwijk, maar die was handiger. Ineens was het mat. Teun Alting won regelmatig van Sjoerd de Rave en ook Benno van der Veen was snel klaar tegen Jaap van Donkelaar.

TEGENAANVAL Martin Markering en Noël Bovens speelden een partij waarin het eerst de witte kant op leek te gaan. Markering ruilde eens de loper tegen het paard op f6 en kreeg mooie posities. Bovens moest in armoeden zijn mooie zwarte loper opgeven, Markering leek door te drukken en het leek slechts een kwestie van doordrukken voor hem. Markering dacht een pion te winnen, maar had even niet aan de tegenaanval gedacht.

TWEE KEER MAT Bovens kwam met dame en paard de witte stelling binnen. En Markering deed weinig goede zetten meer, maar het moet worden gezegd, na vergeten te zijn een dame te winnen, maakte Bovens het prachtig af. Dg4 was mat, omdat de koning op f3 geen kant meer op kon. En dat is de tweede scalp binnen enkele dagen voor Bovens. Afgelopen donderdag bij SV Wageningen zette hij Robin van Leerdam mat!

En dan was de partij was Martijn Pauw tegen René Bakker. Deze speelde opening en middenspel actief en had zeker een half punt verdiend. Pauw wilde echter profiteren van de halve misstap van Hofstra en ging onverdroten met enig risico door. Bakker deed het denkelijk iets te passief en uiteindelijk trok Pauw toch aan het langste eind.

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond (rookvrij) vanaf 19.50 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden elk moment worden ingepast. De jeugdafdeling start al om 18.45 uur.

Stand:

1. Martijn Pauw 426,5

2. Hotze Tette Hofstra 365,8

3. Rinus van der Molen 302,2

4. Martin Markering 299,0

5. Noël Bovens282,7

6. René Bakker 273,7

7. Hans van de Weteringh 264,0

8. Teunis Bunt 251,8

9. Jan Wouters 246,5

10. Chris van Oosterwijk 240,0

11. Martijn Bakker 220,3

12. Hans Gillet 205,2

13. Harry Verhoef 203,0

14. Benno van der Veen 201,7

15. Teun Alting 191,2

Bron: BSV Bennekom

Noël Bovens: twee keer in zeven dagen tegenstander mat gezet.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie