Afbeelding
Fleur Koopman

Omroep Ede al 30 jaar één van de nieuwsbronnen

8 december 2018 om 07:42 lokaal

EDE Omroep Ede bestaat dertig jaar. Met een open dag op zaterdag 15 december wordt hieraan van 11.00 tot 15.00 uur aandacht besteed. ,,In ieder geval is te zien hoe er live radio wordt gemaakt," vertelt secretaris Ruben Landman. ,,In het radioprogramma 'mijn dozijn' is de gast Gerry Poelert, directeur van Cultura. Daarmee willen we benadrukken dat wij als omroep samen met Cultura in hetzelfde gebouw zitten en in feite deel van de familie zijn."

Jan de Boer

Verder kan er tijdens de open dag een film worden bekeken over de omroep. ,,En oud diskjockey van de omroep, Ingrid Pérez, doet een workshop dj. Samen met haar kunnen belangstellenden stukjes opnemen en een beetje leren dj'en. In de tv-studio kunnen mensen met de hulp van Rien Janssens een tv-screentest met een achtergrond naar keuze doen. Ook laten we de ruimten zien. En onze nieuwsredacteur is dan gewoon aan het werk. Je kunt vragen stellen, je kunt dingen doen."

Tegenwoordig beschikt Omroep Ede over een perfecte ruimte in Cultura. In het begin was dat wel iets anders. In 1988 werd een stichting opgericht in Ede, die vanuit een aantal kerkelijke instanties was ontstaan. Lokale omroepen waren toen in Nederland in opkomst. De initiatiefnemers kwamen er na lezing van de Mediawet achter dat de opzet van een lokale omroep heel breed moet zijn. ,,In dat jaar is er nog een grote bijeenkomst geweest met allerlei maatschappelijke organisaties met als resultaat om een brede lokale omroep op te zetten."

Met beperkte middelen begon de omroep in de voormalige politiepost in de inmiddels gesloopte flat aan de Luijnhorst, herinnert Landman zich. Daarna werd er verhuisd naar een gebouw aan de Prins Bernhardlaan, waarna de omroep een studio kreeg in een pand op het voormalige Somaterrein. Daarna volgde de verhuizing naar Cultura, waar de omroep alweer vijf jaar in volle tevredenheid is gehuisvest. ,,Dat is echt op het nippertje geregeld. Daar zijn we heel blij mee, we zochten een gebouw waar we iets meer gezicht zouden hebben en een centrale locatie."

Omroep Ede is er niet rouwig over dat de plannen om samen met Cultura te verkassen naar de Achterdoelen niet doorgaat. ,,We zitten prima waar we nu zitten en werken goed samen met Cultura. Je weet niet wat je terugkrijgt." In de begintijd was het technisch allemaal anders. ,,Er werd geknipt in grote banden. Nu is alles gedigitaliseerd, het leeuwendeel wordt met computers gedaan."

Na de radio is de televisie er bij de Edese omroep bij gekomen. ,, En online, website en nieuws op internet en app. De werkwijze is heel erg veranderd. Natuurlijk hebben we geprobeerd om alles kwalitatief op een hoger plan te tillen. Dat is lastig met beperkte middelen, we begonnen eigenlijk met niets. We zijn wel vrij snel gesteund door de gemeente. Vergeleken met andere omroepen in de buurt hebben wij het met dank aan de gemeente goed voor elkaar. Sinds wij de omslag naar wat meer nieuws hebben gemaakt, erkent de gemeente ons als één van de nieuwsbronnen in Ede."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie