Afbeelding
Danny van Zeggelaar

Waarschuwing voor cowboys in buitengebied

9 december 2018 om 11:41 lokaal

EDE Fije Visscher, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, waarschuwt in een brief aan de Edese gemeenteraadsleden voor cowboys in buitengebied. Hij constateert veel 'wildgroei en emotie' rond zonneweides door het ontbreken van kaders.

Jan de Boer

Dit vraagt om een debat met de samenleving, om zodoende draagvlak te creëren en strikte kaders te kunnen stellen. Burgerparticipatie is uiterst belangrijk bij het stellen van kaders maar ook bij het uitvoeren van projecten. Visscher onderkent dat er voor de agrarische sector een uitdaging ligt om de uitstoot van CO2 te verminderen, evenals de uitstoot van andere broeikasgassen. Ook de gemeente Ede kan faciliteren en stimuleren zodat inwoners en bedrijven fors op energie kunnen besparen. ,,Wat niet hoeft te worden gebruikt, behoeft ook niet te worden opgewekt."

INITIATIEVEN De laatste tijd ontstaan er volgens de voorzitter binnen het werkgebied van de LTO diverse initiatieven voor de ontwikkeling van zonnevelden. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van zonnevelden van een aantal tot een groot aantal hectares. Veelal worden deze initiatieven genomen door projectontwikkelaars, of partijen die zelf niet in het gebied woonachtig zijn.

Als belangenbehartiger voor de agrarische sector is LTO tegen het lukraak ontwikkelen van zonnevelden. ,,Het heeft de voorkeur om de zonneladder toe te passen. Prioriteer eerst daken, dan gronden die niet benut worden, zoals taluds, daarna grond met een 'dubbelgebruik' en natuurgebieden met een lichte doelstelling. Pas daarna zou landbouwgrond een allerlaatste optie zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie