Afbeelding
Archief BDUmedia

Aantal Edese kinderen in bijstand iets gedaald

11 december 2018 om 06:35 lokaal

EDE Het aantal kinderen in de gemeente Ede dat opgroeit in een bijstandsgezin, is in tien jaar tijd iets gedaald. In 2017 groeiden 1130 kinderen op in bijstandsomstandigheden, minder dan de 1190 kinderen in 2007.

Danny van Zeggelaar

Dat blijkt uit allemaal uit cijfers van de jaarlijkse Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die onlangs is gepubliceerd. Het aantal van 1130 kinderen is niet het laagste cijfer dat de laatste tien jaar tijd is behaald. In 2009 en 2010 daalde het aantal 'bijstandskinderen' onder de 1000, naar respectievelijk 930 en 960. In 2007 ging het nog om 1190 kinderen, die opgroeiden in een gezin dat van de bijstand moet rondkomen.

REGIONAAL BEELD Het CBS meldt dat 4,4 procent van alle kinderen in de gemeente Ede opgroeien in de bijstand. Dat is fors lager dan in omliggende plaatsen als Arnhem (11,5 procent), maar ook in Apeldoorn (5,8 procent), Veenendaal (5,9 procent) en Wageningen (6,0 procent) groeien meer kinderen op in de bijstand. In Barneveld (slechts 2,5 procent) en Scherpenzeel (2,1 procent) groeien echter weer veel minder kinderen op in de bijstand.

Koploper regionaal is de gemeente Renswoude, waar slechts 1,5 procent van de kinderen opgroeit in bijstandsomstandigheden. Het gaat daar in totaal om twintig kinderen. In heel Nederland groeit bijna 7 procent van alle minderjarige kinderen op in een bijstandsgezin. Het gaat om 228.000 minderjarige kinderen, drieduizend minder dan in 2016.

VERDACHTEN Uit de jeugdmonitor blijkt ook dat het aantal geregistreerde verdachten in de leeftijd tot 25 jaar in de gemeente Ede gemiddeld is. Een echte uitschieter is er in de regio van de gemeente Ede niet, blijkt uit de cijfers. 1,6 procent van de Edese jongeren tot 25 jaar zijn ooit verdacht geweest van een strafbaar feit. Het gaat dan om personen waarvan een redelijk vermoeden bestaat van schuld aan een misdrijf. Iemand die binnen het jaar meerdere keren door de politie is opgepakt, telt één keer mee in het totaal aantal aanhoudingen.

Het getal van 1,6 procent komt overeen met andere gemeenten in de omgeving. In Barneveld is 1,2 procent van de jongeren verdachte (geweest), in Veenendaal 1,6 procent en in Renswoude 1,7 procent. In Arnhem is het percentage met 2,5 procent wel aanzienlijk hoger, zo meldt het CBS in de jaarlijkse Jeugdmonitor.

JEUGDZORG Jongeren tot 18 jaar uit de gemeente Ede gebruiken naar verhouding iets minder jeugdhulp dan jongeren uit andere gemeenten. In de eerste helft van 2018 ging het om 8,1 procent van de jongeren, terwijl het in Barneveld ging om 8,4 procent van de jongeren, in Renswoude om 7,4 procent van de jongeren, in Wageningen om 9,1 procent en in Veenendaal ook om 9,1 procent. Arnhem komt uit op 10,1 procent van het aantal jongeren dat jeugdhulp nodig heeft, zo komt naar voren uit de cijfers. Het CBS heeft het dan over zorg in natura, die rechtstreeks door de gemeente wordt vergoed.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie