Lucas (links) en Tycho (rechts) organiseren samen met een kerstdiner voor eenzame ouderen.
Lucas (links) en Tycho (rechts) organiseren samen met een kerstdiner voor eenzame ouderen. Danny van Zeggelaar

'Niemand wil met Kerst alleen zijn'

12 december 2018 om 10:48 lokaal

EDE De kerstdagen zijn voor veel mensen gezellig: lekker eten, drinken, bijpraten met elkaar. Maar voor veel ouderen is de Kerst helemaal niet leuk. Uit onderzoek blijkt dat een miljoen ouderen zich in de decembermaand eenzaam voelen. De 15-jarige Lucas van Engelenhoven en de 16-jarige Tycho Berkenbosch schrokken ervan toen ze dat hoorden, en dus sloegen ze de handen ineen om een kerstdiner voor eenzame ouderen te houden.

Danny van Zeggelaar

Het moet voor ouderen een groot feest worden, op woensdag 19 december vanaf 16.00 uur. Dan wordt in het Aeres VMBO in Ede het kerstdiner gehouden voor eenzame ouderen. Er staat bingo op het programma, en na het spel gaan de gourmetstellen aan. Alles geheel verzorgd om de ouderen toch een leuke decembermaand te geven.

EVEN SCHRIKKEN ,,Ik was gaan googelen om te zien hoeveel mensen er met kerst alleen zijn", zegt Lucas. ,,En toen ik de cijfers zag, was dat wel even schrikken. Ik heb direct Tycho gebeld en we zeiden samen: daar gaan we iets aan doen." 's Avonds hebben de twee de hele avond met elkaar gebeld, om een plan van aanpak te maken. En inmiddels zijn de twee er al drie weken hard mee bezig. Alles regelen ze helemaal zelf, naast hun school.

,,We beginnen met een kopje koffie, thee of warme chocolademelk. Koekje erbij", zegt Tycho. ,,En daarna gaan we bingoën. We willen heel graag een spel gaan spelen en bij ouderen kwam bingo als eerste in ons hoofd." De twee hebben zo'n twee uur uitgetrokken voor het spel. ,,Daarna willen we met z'n allen gaan gourmetten", vertelt Lucas.

SPONSOREN De twee hebben eigenhandig een boel sponsoren bij elkaar gevonden, om zo het diner mogelijk te maken. ,,Slager Ter Stege, Bakker Bart Stadspoort, de Edese Drankenhandel, Rode Peper en Basilicum, de Scheveningse Zeevishandel Roosendaal, Buitenhuis Groente en Fruit", somt Lucas op. ,,En het Aeres VMBO sponsort ook." Het meeste is dus qua eten en drinken gedekt, maar ze zoeken nog sponsoren voor het toetje en voor de sauzen.

,,De sponsoren reageerden in eerste instantie verbaasd, toen ze hoorden dat we 15 en 16 zijn", zegt Lucas. ,,Maar ze zeggen wel dat het een fantastisch initiatief is", vult Tycho aan.

VIJFTIG MENSEN Bij het kerstdiner is ruimte voor vijftig mensen. Aanmelden kan via het speciale e-mailadres kerstfeestinede@gmail.com. Aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst, dus de eerste vijftig mensen die zich aanmelden mogen op de geheel verzorgde avond komen. Per e-mail volgt dan meer informatie.

Lucas: ,,Niemand wil met Kerst alleen zijn. Dat is ook het hele idee hierachter. En als je als oudere eenzaam bent, dan mag je hier komen. En dan mag je hier bij zijn."

Als het feest een succes is, willen Tycho en Lucas ook volgend jaar een kerstdiner voor eenzame ouderen houden. Zelf gaan ze overigens ook gourmetten met de kerstdagen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie