Afbeelding
Buurtspraak

Buurtspraak behoort tot Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

13 december 2018 om 11:27 lokaal

EDE De Buurtspraak van de buurt Veldhuizen in Ede is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De Buurtspraak is een bestuursvorm die in de negentiende eeuw vervangen is door de huidige gemeenten en provincies. Maar de bijeenkomsten worden nog steeds iedere derde donderdag van september in Veldhuizen gehouden. Iedere inwoner van Ede-Veldhuizen met eigen grond is geërfde en heeft stemrecht bij de Buurtspraak.

ZEGGENSCHAP De organisatie heeft onder andere zeggenschap bij het beheer van de heide bij Ede. Ook organiseert de groep opschoondagen van de heide en het buurtbos. 

JONGEREN De komende twee jaar gaat de Buurtspraak zich richten op het informeren van nieuwe inwoners over bijeenkomsten. Daarnaast wil de organisatie jongeren bij de activiteiten van de Buurtspraak betrekken. 

UNESCO Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Ze maken zelf een plan om het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomstbestendig te maken. De Buurtspraak is hiermee een stap dichterbij een plek op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed.

Meer informatie is te vinden op www.immaterieelerfgoed.nl.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie