Afbeelding
Google Streetview

Verontreinigd zand op 48 percelen Enka

13 december 2018 om 13:14 lokaal

EDE Circa vier vrachtwagenladingen geel zand van Vink zijn toegepast op percelen in de Enkawijk in Ede. De gemeente heeft hier onderzoek naar gedaan, nadat bekend was geworden dat Vink verontreinigd zand heeft gebruikt in een aantal wijken in Barneveld.

De gemeente nam in eerste instantie aan dat het zand was gebruikt voor de aanleg van een klein deel van de wegen en fietspaden. Dit is volgens de gemeente gebruikelijk bij geel zand. Daarover is de gemeenteraad onmiddellijk geïnformeerd.

VERVANGEN Medio november bleek dat het gele zand is gebruikt bij particuliere percelen in een gebied waar 48 woningen liggen. De aannemer heeft bij sommige percelen in overleg met bewoners grond verwijderd en vervangen door het gele zand. Dit was ter voorbereiding op het aanleggen van de tuin. Het is ook mogelijk dat het zand in de kruipruimtes terecht is gekomen.

BEGRENSD Omdat er meerdere partijen zand zijn toegepast, is het niet te achterhalen waar dit zand van Vink precies is gebruikt. Wel is het volgens de gemeente zeker, dat het gebied begrensd is tot de 48 woningen.

STEEKPROEVEN De gemeente heeft toen samen met de ontwikkelaar een informatiebrief opgesteld en die naar de betreffende 48 woningeigenaren gestuurd. ,,In die brief werd ook een aanbod gedaan voor steekproeven om onzekerheid over de bodemkwaliteit op de percelen weg te nemen", aldus de gemeente. Een onafhankelijk onderzoeksbureau voert deze steekproeven uit.

VOLKSGEZONDHEID "De GGD had al eerder de onderzoeksrapporten van het zand beoordeeld en geconcludeerd dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid. Zij zijn hierbij uitgegaan van de hoogst gemeten concentraties." De brief van de GGD was als bijlage bij de bewonersbrief opgenomen.

LEEFLAAG "Benadrukt moet worden dat het hier niet gaat over het zand in de 'leeflaag' van 1 meter dik. Deze leeflaag is eerder aangebracht op de gesaneerde bodem van het Enka-fabrieksterrein." Volgens de gemeente is dit gebeurd onder streng toezicht van de provincie waarbij controle-onderzoeken zijn uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie