Afbeelding
Foto: Freek Wolff/BDU

Pleidooi voor behoud villa 'Zuidereng'

13 december 2018 om 19:32 lokaal

BENNEKOM SGP-raadslid Piet Kool wil via raadsvragen weten of het college van burgemeester en wethouders wat wil doen om de villa 'Zuidereng' aan de Heelsumseweg 50 in Bennekom te behoeden voor de slopershamer. De SGP'er vraagt zich af of het college wel overtuigd is van de historische waarde van de villa en dat behoud van een pand uit 1863 van waarde is voor Bennekom.

Bij het college is een principeverzoek ingediend voor ontwikkeling van het perceel aan de Heelsumseweg. ,,Uitgangspunt van dat plan is de sloop van de villa, en de realisatie van meerdere levensloopbestendige woningen in de vorm van een hofje. Vooralsnog is het plan vanuit stedenbouwkundig en landschappelijk oogpunt niet akkoord. Met de initiatiefnemer wordt overleg gevoerd om te bekijken of een haalbaal alternatief haalbaar is. Er is er nu nog geen sprake van een directe sloopdreiging voor dit pand. "

Ede wil de mogelijkheden tot sloop van karakteristieke panden op grond van het bestemmingsplan beperken. Voor een klein deel van de gemeente (kern Lunteren) is dit al geëffectueerd. Er zal geen specifieke monumentenregelgeving van toepassing worden op toekomstige karakteristieke panden. De bestaande bouwregelgeving, inclusief het vergunningsvrij bouwen, blijft van toepassing.

,,Herbestemming en transformatieopgaven worden zodoende ook zeker niet uitgesloten, maar uitgangspunt blijft daarbij behoud van een bestaande pand, en - indien van toepassing - zorgvuldige inpassing binnen de lokaal aanwezige cultuurhistorische en stedenbouwkundige karakteristieken."

Momenteel zijn de sloopmogelijkheden voor het pand aan de Heelsumseweg nog niet beperkt. Het college wil graag met de initiatiefnemer bekijken of voor de 'Zuidereng' een plan kan worden ontwikkeld met behoud van de karakteristieke villa. ,,Een afweging over de haalbaarheid van een dergelijk verzoek kan echter pas gemaakt worden op basis van een concreet en binnen de (ruimtelijke) randvoorwaarden uitgewerkt bouwplan. Daar is op dit moment nog geen sprake van," aldus het college.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie