Afbeelding
ANP

Lunterse boer met de dood bedreigd na varkensbeelden

13 december 2018 om 20:32 lokaal

LUNTEREN Een varkensboer in Lunteren heeft doodsbedreigingen aan zijn adres gehad, nadat er schokkende beelden online waren verschenen die in zijn stal gemaakt zouden zijn door (undercover)leden van Animal Rights. Dat liet burgemeester René Verhulst donderdagavond weten tijdens de raadsvergadering.

,,Ik heb contact met deze boer gehad. Hij heeft zich goed opgesteld en mij uitgenodigd om te komen praten. Hoe die organisatie aan de beelden komt, weten we niet, maar dit heeft direct tot doodsbedreigingen geleid. Hoe kan dat?", vroeg Verhulst zich af. Hij plaatste de actie parallel aan religieus extremisme.

Aanleiding tot de opmerkingen waren vragen van Ellen Out, fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Ik zag schokkende beelden op een varkensfokkerij." Ze wees op gewonde biggen die aan hun lot werden overgelaten, krijsende biggen die injecties krijgen en waarbij onverdoofd de staartjes werden afgesneden. Bovendien is op de beelden te zien hoe de mest uit de biggetjes wordt geknepen voor een monster.

Out: ,,Dit is slechte reclame voor FoodValley. We moeten immers respectvol met dieren omgaan en het is onverdraaglijk dat dieren onnodig moeten lijden. De beelden komen uitgerekend van een bedrijf dat aangesloten is bij de organisatie Vallei Boert Bewust. Is dit standaardpraktijk of uitzondering? Zijn er mogelijkheden om dit soort misstanden te voorkomen?"

Wethouder Willemien Vreugdenhil vindt dat er eerst onderzoek moet worden gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVW). ,,Deze boer is in de regio zeer bekend. Hij is gemotiveerd lid van Vallei Boert Bewust. De vraag is of opnames wel op zijn bedrijf zijn gemaakt en of een en ander in de goede context is geplaatst. Dat moet de VWA uitzoeken. We weten ook dat Animal Rights een specifiek doel voor ogen heeft. Tegelijk is bekend dat de kennis en kunde bij de VWA ver onder de maat is, des te meer reden om de capaciteit bij die organisatie te vergroten", aldus Vreugdenhil donderdag.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie