A Festival of Nine Lessons and Carols

14 december 2018 om 13:43 lokaal Deel je nieuws

A Festival of Nine Lessons and Carols

Op de vierde adventszondag zou in de Beatrixkerk de maandelijkse Evensong verwacht mogen worden vanuit de Werkgroep Edesche Evensong. Echter, in december heeft de werkgroep geen Choral Evensong in haar agenda staan, maar een Festival of Nine Lessons and Carols. Wat is dit?

Een dergelijke dienst lijkt een eeuwenoude typisch Anglicaanse manier van kerst vieren. Toch is het betrekkelijk ‘jong’. Dit jaar precies 100 jaar oud eigenlijk. Deze dienst werd namelijk voor het eerst op kerstavond in 1918 uitgevoerd door het Kings College in Cambridge. De Eerste Wereldoorlog was nog maar net voorbij en de overlevenden probeerden de draad weer op te pakken. Eric-Milner White, de deken van Kings College, was aalmoezenier aan het front. Terug in Engeland zocht hij naar een toegankelijke kerkdienst met veel ruimte voor muziek.

De dienst in de Beatrixkerk is (uiteraard) in het Nederlands, zodat wie houdt van de traditionele ‘christmascarols’ naar hartenlust mee kan zingen. Er zijn negen schriftlezingen. Tussen de schriftlezingen worden de traditionele ‘carols’ gezongen, door koor en gemeente. Steevast begint de viering met ‘Once in Royal Davids City’, waarbij de koorzangers al zingend naar voren schrijden, voor wie inmiddels met de Evensongs vertrouwd is: inderdaad, precies zoals we daar ook gewend zijn. Liederen en lezingen staan in het teken van Advent en hebben de sfeer van inkeer en verwachting.

De dienst is niet alleen vanuit de Werkgroep Edesche Evensong, maar min of meer een samenwerking tussen de werkgroep, de Nieuwe Kerk, de Noorderkerk, de Beatrixkerk en Bespreek Het Samen. Ook in dat opzicht best uniek dus!

De dienst begint net als de Evensongs om 17.00 uur. Het koor bestaat uit de samenwerkende cantorijen van Nieuwe Kerk en Beatrixkerk onder leiding van Jan Willem van Ree en Margret Spelt. Het orgel zal bespeeld worden door Margret Spelt. Voorgangers zijn ds. Caroline Oosterveen en ds. Theo Pieter de Jong.

Bij de uitgang is de collecte voor de Edesche Evensongs.

Van harte welkom

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie