Ingezonden stuk

14 december 2018 om 19:25 lokaal Deel je nieuws

 

Doorfietsroute of doordrukroute.

Donderdagavond werd het in de raadsvergadering duidelijk: de doorfietsroute van Ede station naar Wageningen moet kosten wat het kost over de Edeseweg door het centrum van Bennekom over de Bovenweg naar Wageningen. Een alternatieve route wordt door Provincie Gelderland niet gesubsidieerd. Mijn inziens gaat het de Provincie niet om Bennekom centrum, maar om de kortste route naar de Bovenweg.

Dit is al langere tijd bekend bij B&W, maar werd niet eerder zo duidelijk uitgesproken. Inmiddels is deze subsidie in verband met de financiering van  de fietstunnel onder de Emmalaan onmisbaar geworden.

Dit verklaart waarom de discussie over de noodzaak van een doorfietsroute door Bennekom continu uit de weg is gegaan en voorstellen voor alternatieve routes niet serieus genomen werden.

Door deze harde eis te accepteren heeft B&W de belangen van met name de aanwonende Bennekommers dus op de voorhand al verkwanseld aan de Provincie.

Waarom is hier niet eerder open kaart in gespeeld. De Bennekommers zijn anderhalf jaar lang in de waan gelaten dat er nog iets te kiezen viel: doorfietsroute aanleggen of alleen gevaarlijke verkeerssituaties oplossen.

Vorig jaar om deze tijd werd de voorkeursvariant gepresenteerd: over de Edeseweg en door het centrum van Bennekom. Voor de oplettende toehoorder was toen al duidelijk dat opbouw, inhoud en presentatie van het rapport gemanipuleerd was om tot die uitkomst te komen.

In maart werd tijdens de verkiezingsdebatten voor de gemeenteraad  door een aantal partijen verkondigd : die fietsroute gaat niet door het centrum van Bennekom. Ik heb mij toen laten verleiden om op een plaatsgenoot te stemmen, wiens naam verbonden is aan een op dat moment door hem voorgestelde alternatieve route. Donderdagavond verbaasde het mij dat hij nu de route door het centrum steunt. Is dit met een partijgenoot als wethouder Openbare Werken partijpolitiek of mag je dit kiezersbedrog noemen? Het ontneemt mij wel het laatste restje vertrouwen in de politiek.

Opvallend in de raadsvergadering was dat geen van de fracties wist wat de voorkeur van de gemiddelde Bennekommer is. Hoe kan je dan de belangen van jouw achterban behartigen? Dit had een mooie taak voor de in een spagaat liggende  Dorpsraad kunnen zijn, zodat zij op basis hiervan een duidelijker standpunt in had kunnen nemen op het moment dat er misschien nog iets te kiezen was geweest.

Ondertussen is veel verloren energie gestopt in overbodige discussies. De bijna overdreven presentatie van het voorgestelde tracee in oktober leken mij vooral een charme offensief en afleidingsmanoeuvre: laat zien en praat vooral over hoe de route er uit moet zien, dan leidt dit af van de vraag of hij er überhaupt moet komen. Burgerparticipatie verwordt zo tot burgermisleiding.

In zijn antwoord op de visies en gestelde vragen van de raadspartijen lukte het de wethouder aardig om Trump in woord en gebaar te imiteren : vooral inspelen op de opmerkingen, die in zijn fietsstraatje passen, en snel over de kritische punten heenstappen of zeggen: dat nemen wij mee. Hopelijk had hij een aanhangwagentje achter zijn fiets om alles mee te nemen. Weinig bezwaarmakers tegen  de doorfietsroute zullen hier vertrouwen in hebben, ik zeker niet. Het staat al lang vast dat de fietsroute door Bennekom moet gaan.

Om niet te veel weerstand op te roepen was de snelfietsroute al omgedoopt in doorfietsroute. Tijd dat de naam nog een keer gewijzigd wordt: de doordrukroute.

J. van den Brand

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie