Afbeelding
Thomas Slijper

Martijn Bakker wint eindelijk Open Hof Bokaal

20 december 2018 om 13:57 Sport/sport

EDE Cirkelspeler Martijn Bakker heeft eindelijk de felbegeerde Open Hof Bokaal binnen.

Na liefst vijf keer als tweede te zijn geëindigd wist Martijn Bakker (foto 1 rechts )bij schaakvereniging De Cirkel de concurrentie af te troeven. Na vele potjes snelschaken (vijf minuten per persoon per partij) boekte Bakker in de finalegroep een honderd procent score. Met vijf uit vijf, een meer dan verdiende zege.

Maar liefst veertig schakers hadden zich aangemeld voor de traditionele afsluiting van het kalenderjaar, de strijd om de enorme Open Hof wisselbokaal.

De aanwezigen hebben kunnen genieten van fantastische snel schaak partijen. Vaak won de speler met een aanzienlijke lagere rating. Bij snel schaken komt meer kijken!

Alvorens de strijd om de Open Hof Bokaal kon losbranden, was er bij de jeugd de uitreiking van vier stappendiploma's en de huldiging van de winterkampioenen bij de topgroep en subgroep.

Net zoals bij de jeugd werkt De Cirkel bij de 50+ schakers met een winterkampioen en zomerkampioen. Het was Tom Smit die beslag wist te leggen op de kampioenstitel en de daarbij behorende beker.

Eerder werd naast al dit schaakgeweld door het eerste team van De Cirkel een mooie overwinning in de externe SOS-competitie geboekt.

OPEN HOF BOKAAL Alle ingrediënten waren aanwezig om er een waar snel schaakfeest van te maken.

In drie voorronden werd bepaald voor welke finalepoule elke deelnemer zich wist te plaatsen. Er was maar ruimte voor zes schakers, dus enkele favorieten moesten zich tevredenstellen met een plaats in een lagere groep.

In de finalegroep gaf Martijn Bakker direct in de eerste ronde zijn visitekaartje af door oud-winnaar Jan Pijkeren te verschalken.

Dat de eerste klap een daalder waard is bleek ook dinsdagavond. Bakker wist ook de resterende partijen te winnen en met vijf uit vijf was er geen twijfel mogelijk wie er dit keer de beste was.

Uit handen van sponsor Hans Kaldeway (foto 1 links), de beheerder van De Open Hof, mocht Martijn Bakker de enorme bokaal in ontvangst nemen. Deze zal voor een jaar zeker een ereplaats in huize Bakker krijgen.

In finalegroep A eindigde Jan Pijkeren als tweede. De derde plaats was voor Robert Krouwel. Gedeeld vierde werden Henry van den Brink en Thomas Slijper, Harold Boom werd in dit schaakgeweld zesde.

In groep B wist Frank van Wijngaarden de eerste prijs te winnen, Dominic van Dijk werd tweede en Tom Pronk en Marnix Lukasse werden gedeeld derde.

Hans van de Weteringh was de sterkste in groep C. Hier eindigden Anton Spronk, Albert Bootsman en Johan de Lange op een gedeelde tweede plaats.

Gabriël van Gelder wist de eerste prijs te pakken in groep D voor Ruben de Vries. Herman van den Akker en Jan Willem Kinkel werden gedeeld derde.

Tom Smit pakte de tweede prijs deze week door als winnaar te eindigen in groep E. Femke van Kampen werd in deze poule tweede voor Jasper de Rijk.

Na de uitreiking van de vele prijzen in natura en de huldiging van de kampioen, bedankte voorzitter Anne Postma wedstrijdleider Thomas Slijper en zijn assistent Herman van den Akker voor het voortreffelijk leiden van deze in alle opzichten geslaagde schaakhappening.

VLAGGENSCHIP CIRKEL Het eerste team van De Cirkel boekte een fantastische 4,5-3,5 zege bij Ons Genoegen uit Amersfoort.

Na de derde ronde in de SOS-competitie, waarin Cirkel twee keer heeft gewonnen en één keer de punten deelde, zijn de Edenaren koploper in de tweede klasse.

Harold Boom sleepte tegen een sterke tegenstander (bijna 2000 rating) een snelle remise. Geen tijdnood voor Boom, maar wel een belangrijk half punt, zo bleek later in de wedstrijd.

Ook Ben Zee haalde een snelle remise binnen met zwart in zijn geliefde Franse verdediging.

Johan de Lange stond met zwart iets slechter en schrok toen hij een paardoffer voor zijn tegenstander spotte. Dat zou een verloren stelling betekenen en dus was er grote opluchting dat zijn tegenstander dit niet zag. De door De Lange aangeboden remise werd geaccepteerd.

Jan-Willem Kinkel had met wit een sterke aanval. De tegenstander van Jan Willem Kinkel moest ervaren dat hij niet alleen in de interne competitie maar ook extern een niet te onderschatten tegenstander is.

Teamleider Anne Postma wist een zwaarbevochten puntendeling uit het vuur te slepen.

De tweede overwinning voor De Cirkel kwam op naam van de man in vorm genaamd Dominic van Dijk. Een door Van Dijk puik gespeelde partij werd verdiend beloond.

Henry van de Brink had een goede partij met wit. Van de Brink, teamspeler pur sang, had in het eindspel de betere stelling maar wist dat zijn team met een half punt winnaar van de wedstrijd zou zijn. Hij deed zijn plicht, bood tot opluchting van zijn tegenstander remise aan, die blij was. Maar De Cirkel was nog gelukkiger!

Albert Bootsman speelde een verdienstelijke partij tegen een dik in de 1900+ tegenstander. Een kleine onnauwkeurigheid in het eindspel kostte hem echter de partij.

INTERNE COMPETITIE Op dinsdag 8 januari 2019 zal de interne competitie een vervolg krijgen. Dan wordt de zestiende ronde gespeeld. Eveneens zullen de eerste partijen tweede bekerronde worden gespeeld.

Top tien met ingang van de winterstop:

1. Thomas Slijper 769,83

2. Robert Krouwel 728,50

3. Dominic van Dijk 598,00

4. Marnix Lukasse 588,33

5. Anne Postma 577,67

6. Gabriël van Gelder 521,00

7. Henry van den Brink 506,83

8. Tom Pronk 494,17

9. Frank van Wijngaarden 487,00

10. Peter van de Wijngaart 486,00

JEUGDAFDELING Bij de bloeiende jeugdafdeling, inmiddels bijna veertig jeugdschakers, werden de winter kampioenen van de Topgroep en Subgroep gehuldigd.

Winnaar van de Topgroep is Koen van Wijngaarden (foto 2 midden). Hij wist in de laatste ronde naaste belager Nestor Shirokov (foto 2 rechts) te verslaan, die hierdoor op een mooie tweede plaats is geëindigd. Jonathan Karels (links foto 2 ) wist beslag te leggen op de derde plaats.

In de Subgroep werd Megi Shirokov de verdiende winnaar van de eerste prijs. Timon Wierper werd knap tweede voor Eelco Drijfhout.

Ook was er de uitreiking van vier stappendiploma's. Nestor Shirokov haalde met het mooie cijfer 8,5 het stappendiploma drie. Bram Feenstra, Zakaria Ftatchi en Jarik Shirokov slaagden met vlag en wimpel voor stappen diploma twee.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd de laatste ronde gespeeld.

Koploper Tom Smit kon niet meer worden achterhaald en is de nieuwe winterkampioen. Uit handen van Ben Verduyn mocht Tom Smit (foto 3 rechts) de felbegeerde beker in ontvangst nemen.

Op maandagmiddag 7 januari 2019 beginnen de 50-plussers aan een nieuwe competitie.

UITSLAGEN: Herman van Scherrenburg - Hans Pasveer 1-0, Kees van der Dussen - Fons de Kort 1-0, Rob Broek - Tom Smit 1-0, Kees van Heerikhuize - Fred Post 1-0, Klaas van de Wal - Anneke Liefkens 1-0, Hans Meijer - Remy Mouthaan 0-1, Els Creutzberg - Alex de Roovere 0-1. De partij tussen Ben Verduyn en Louis van der Vos eindigde in remise.

Eindstand na 16 ronden van de top vijf:

1. Tom Smit 318,00

2. Herman van Scherrenburg 284,50

3. Kees van de Voort 279,50

4. Ben Verduyn 279,00

5. Louis van der Vos 258,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), E-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn                                           

                            

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie