Jac van der Hilst en Maarten van de Weg bij hun afscheid als vrijwilligers bij het Kijk en Luistermuseum
Jac van der Hilst en Maarten van de Weg bij hun afscheid als vrijwilligers bij het Kijk en Luistermuseum Riet Beaujean

25 Jaar lief en leed bij het Kijk en Luistermuseum

20 december 2018 om 13:58 lokaal Deel je nieuws

Tijdens de jaarlijks kerstbijeenkomst voor alle vrijwilligers namen Jac van der Hilst en Maarten van de Weg op 18 december afscheid van het Kijk en Luistermuseum na er ruim 25 jaar als vrijwilliger te hebben gewerkt.

‘Als je ergens zóveel plezier aan beleeft, voelt het niet als werken. Daarom vlogen de jaren in het Kijk en Luistermuseum voorbij’, aldus Jac en Maarten.

Bij de verbouwing in 1993 raakten zij bij het museum betrokken. Er ontstond toen een groepje dat later de mooie naam ‘Technische Dienst’ zou krijgen. De naam zegt het al: alle werkzaamheden met betrekking tot het onderhoud van het gebouw en de collectie is in goede handen bij de vrijwilligers in dit team.

Het is onmogelijk alle klussen die beide heren hebben aangepakt te beschrijven.

Een van hun meesterwerken is de geslaagde restauratie van een oude toonbank die nu nog steeds in de koffiekamer als counter in gebruik is. Hergebruik is altijd belangrijk geweest in het museum. Zo is om het bovenblad hiervan passend te herstellen een eikenhouten beddenplank van de grootouders van een van de andere vrijwilligers gebruikt.

Ook hebben zij vele uren besteed aan de restauratie van het poppenhuis, dat nu in de hal staat.

Zij hebben gewerkt aan de bouw van de fietsenstalling en aan de carport voor de aanhanger. Zij zorgden voor de elektrische aandrijving van het draaiorgeltje ‘het Pareltje’, waarmee het museum ook nu nog buitenshuis optreedt bij markten, braderieën en andere feestelijkheden, bijvoorbeeld op de Vlegeldag. Een zeer omvangrijke klus was de restauratie van het Van Veenorgel, dat nu prominent in de muziekzaal staat.

In 2007 vond er weer een grote verbouwing plaats. Het dak van de muziekzaal ging omhoog, er werd een extra tentoonstellingszaal en een klein inpandig depot gebouwd en in alle ruimten kwam een nieuw klimaatbeheersingssysteem. Opnieuw was de bijdrage van Jac en Maarten van onschatbare waarde.

Elke maandagochtend en vele dagen daarbuiten waren Jac en Maarten voor het museum in de weer. Als het nodig was, hoefde je maar te bellen en ze waren er om een spoedklus te doen.

Vrijwilligers zoals zij zijn onmisbaar voor het Bennekomse museum, waar mensen van heinde en ver naar toe komen.

Regelmatig staan er grote touringcars voor de deur. Het museum is het hele jaar open van dinsdag tot en met zaterdag.

Nu wordt het tijd voor andere dingen, maar Jac en Maarten zullen het museum nog regelmatig bezoeken en van advies dienen.

EINDE PERSBERICHT

Kijk & Luistermuseum

Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom

T 0318-414629

kijkenluistermuseum.nl

facebook.com/kijkenluistermuseum

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie