Mirjam van Dijk (rechts) en Stefanie van Roon: ,,Sommige moeders komen letterlijk van de straat.
Mirjam van Dijk (rechts) en Stefanie van Roon: ,,Sommige moeders komen letterlijk van de straat." Freek Wolff

'Leren om moeder te worden'

25 december 2018 om 06:15 lokaal

EDE Tijdelijke opvang van jonge moeders en begeleiding van vaders, die ervoor kiezen het kindje te houden. Dat is in een notendop de omschrijving van Choice 4 Life (Keus voor Leven), een organisatie in Ede.

'(L)earn 2 be parent' is de tweede slogan die de organisatie voor ogen heeft. ,,Iedereen verdient (earn) het om vader of moeder te worden. Je wordt dat niet zomaar: dat moet je ook leren (learn). Daar moet je voor kiezen!", is op de website te lezen. 'Laat het normale zegevieren', luidt hun motto.

Mirjam en Pieter van Dijk uit Ede richtten in 2012 een eigen stichting op. ,,Mijn man werkte leidinggevend bij onder andere Pactum, gespecialiseerd in jeugd- en opvoedhulp. Daarom lag het voor de hand dat we met deze regionale organisatie gingen samenwerken."

In 2013 ving het echtpaar de eerste jonge moeder zonder vaste woon-of verblijfplaats op. De afgelopen 5 jaar zijn er meer dan twintig jonge ouders begeleid en nog een tiental andere hulpvragers. Choice 4 Life werkt inmiddels met acht lokale gastgezinnen, waaronder een paar vanuit de Vluchtheuvel in Lunteren. ,,Omdat we geloven dat opgroeien in een gezin verreweg het beste is voor jonge moeders die onbedoeld zwanger zijn. Er komt een traject begeleider thuis en de gastgezinnen krijgen een coach. Ook de vaders krijgen gelegenheid om aan te haken als ze instemmen met het hulpprogramma", legt Mirjam uit.

EIGEN PLEKJE De moeders wonen pal naast of in de woning van het gastgezin dat 24 uur per dag bereikbaar is. ,,We merken dat jonge moeders behoefte hebben aan een eigen plekje, maar ook terug kunnen vallen op een kleinschalig gezin. Zo krijgen ze een voorbeeld en komen in een dagelijkse structuur. Ze eten mee, terwijl ze ook leren zelf voor hun maaltijden te zorgen. Op weg naar zelfstandigheid, volgens een stapsgewijs plan. Er zijn doorgroeimogelijkheden naar appartementjes, waar ze ambulant begeleid worden. Zodat ze in staat zijn om zelf te zorgen voor aspecten als inkomen, werk, studie en netwerk." Een begeleidingstraject duurt tot maximaal twee jaar na de bevalling, afhankelijk van wat er nodig is.

Choice 4 Life stelt haar deur ook open voor jonge meiden die (nog) zwanger zijn. ,,Ze hebben dan al bewust gekozen om het kindje te behouden. Wij bereiden ze voor op het moederschap en zijn heel dankbaar dat ze kiezen voor het leven."

INTENSIEVE HULP Van Dijk is christelijk geïnspireerd, terwijl Choice 4 Life open staat voor elke jonge moeder. ,,Omdat we vinden dat ieder kind een plekje verdient. Zodat een moeder niet vanuit een panieksituatie kiest voor abortus. We bieden hulp, zodat ze in de rust kunnen besluiten om voor hun kind te kiezen." Stefanie van Roon (van Pactum) zegt dat er regelmatig vraag is naar intensieve hulp. De jonge moeders variëren in leeftijd van veertien tot achtentwintig jaar en ze kampen dikwijls met verschillende soorten problematiek. ,,Sommigen komen letterlijk van de straat, anderen wonen al begeleid. Je weet dat het soms heel spannend gaat worden."

Choice 4 Life heeft geen winstoogmerk en wordt financieel mogelijk gemaakt door beschikkingen en giften. De gastgezinnen zijn niet (financieel) afhankelijk van de steun die ze jonge moeders bieden. ,,Het is een vrijwillige taak die ze als maatschappelijke verantwoording zien. Gastgezinnen krijgen trainingsavonden, ondersteuning en hun huizen worden gescreend. Bovendien is er een maandelijkse onkostenvergoeding voor het verblijf. We werven niet, het zijn mensen die zich zelf melden en dit graag willen doen."

Meer informatie staat op de site www.choice4life.nu.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie