Karel de Krijger bij basisschool De Caleidoscoop aan de Hofbeeklaan, ook een gebouw waar hij aan werkte.
Karel de Krijger bij basisschool De Caleidoscoop aan de Hofbeeklaan, ook een gebouw waar hij aan werkte. Freek Wolff

Karel de Krijger vijftig jaar constructeur

27 december 2018 om 06:15 lokaal

EDE Als ontwerper van beton-, hout- of staalconstructies werkte hij aan een groot aantal gebouwen en woningen in zijn eigen woonplaats Ede. Van fundering tot dak, Karel de Krijger (70) zit al vijftig jaar in het vak.

Tekeningen liggen op zijn bureau en aan de wand hangen foto's van markante gebouwen waar hij aan werkte, zoals kerkelijk centrum Emmaüs in de Rietkampen, de wijk waar hij ook tekende voor zestig procent van de woningen en alle scholen. ,,Dat is een metselwerk met twee grote houten spanten. Ik zat in de bouwcommissie vanuit de kerk."

Het meest trots is hij op bezoekerscentrum Maasduinen in Limburg. ,,Vroeger was daar een sluis en daar is dat gebouw overheen gekomen, als het ware verzonken in de betonnen wanden. Ik moest de hoeveelheid staal berekenen en de verankering moest ingenieus ontworpen worden, want de muren waren niet zo best meer."

Enkele van de eerste projecten die hij deed als tekenaar bij Adviesbureau Piet van Ruitenburg in Rotterdam waren de Open Hof in Rotterdam Ommoord, 's-Koonings Jacht in Schaarsbergen en woningen op Zeeuws Vlaanderen. Na twee jaar bij de Rijksgebouwendienst kwam hij terug bij zijn eerste werkgever als constructeur. Daar werd hij chef de bureau van de afdeling woningbouw. Na tien jaar werd Karel hoofdconstructeur bij Ingenieursbureau Duijndam & Co om vervolgens mede-eigenaar te worden.

Een constructeur werkt nauw samen met een architect. ,,Een architect ontwerpt het uiterlijk en de ruimtes. Ik ontwerp alles wat daartussen zit, zoals de wanden, de vloeren en de stabiliteit, zodat het gebouw niet instort. Er komt veel techniek bij kijken, met veel wiskunde en statica (evenwichtsleer)."

In 1988 begon hij een eigen bureau onder de naam Adviesburo K.J. de Krijger. Op 65-jarige leeftijd beëindigde hij het bedrijf en werkt hij nog als senior adviseur voor opdrachtgevers. Zo bouwde hij ook aan winkelcentrum De Spindop aan de Parkweg en kwam juist het nieuwe complex met appartementen en horeca gereed aan het Museumplein. De Krijger is kritisch richting eigen gemeente als het gaat om de Edese wijk Kernhem, waar voor de bouw geen lokale bedrijven in de arm werden genomen. ,,Daar lieten ze ons behoorlijk in de steek." Hij werkte aan woningen in de wijk de Halderbrink en de DVO-hal in Bennekom, de Haverkamp in Lunteren.

Uiteraard maakte De Krijger de ontwikkeling mee van papier en potlood naar het digitale tekenen en berekenen. Hij noemt het programma Autocat, waar hij zich ook in bekwaamde. Tegenwoordig werken constructeurs met Bim 3D, maar die moderne methode laat hij - vanwege zijn leeftijd - aan zich voorbijgaan. Veiligheid stond bij De Krijger altijd voorop. Daarom was hij verantwoordelijk voor de juiste berekeningen om dat te garanderen, al verklaart hij dat honderd procent veiligheid niet bestaat. ,,In het beton moet voldoende wapening in zitten (van staal), zodat het een soort taaiheid krijgt en niet ineens kan instorten."

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie