Ton Koopman brengt op vrijdag 15 februari muziek van Bach en Telemann in de Edesche Concertzaal.
Ton Koopman brengt op vrijdag 15 februari muziek van Bach en Telemann in de Edesche Concertzaal. Foppe Schut

'Johann Sebastian Bach blijft nummer één'

28 december 2018 om 06:11 Uit-cultuur/nieuws

EDE De Edesche Concertzaal werpt alvast een blik in het nieuwe jaar. Van Ton Koopman tot Liza Ferschtman en van Mozart 'Klarinetkwintet' tot indrukwekkende kamermuziek van Tristan Keuris, het komt allemaal voorbij. Deze week staan we in Ede Stad stil bij Ton Koopman.

'Eén van de laatste oude-muziekpioniers van het eerste uur', zo wordt Ton Koopman (1944) vaak omschreven. Dat klinkt een beetje alsof hij uitgespeeld is, maar dat is allerminst het geval. De organist, klavecinist, dirigent en onderzoeker houdt er een bomvolle agenda op na. Bach is nog steeds zijn nummer één, maar Telemann mag er ook zijn. ,,Hij wordt nog steeds onderschat", vindt Koopman. Op vrijdag 15 februari brengt Ton Koopman, samen met blokfluitiste Reine-Marie Verhagen en klaveciniste Tini Mathot een dubbelprogramma rond Bach en Telemann.

Voor Ton Koopman, zoon van een katholieke middenstander in Zwolle, begon het allemaal met Johann Sebastian Bach. Hij kan zich zijn eerste Bach-ervaring nog goed herinneren. ,,Dat was in een kerkkoor in Zwolle. We zongen Jesus bleibet meine Freude."

KAPOTTE BROEK Koopman was verkocht en zette zijn zinnen op orgelles. Dat ging echter niet zo makkelijk. ,,Ik was te klein en kwam niet bij de pedalen. Ieder jaar ging ik terug naar de orgelleraar, maar ieder jaar zei hij dat ik te klein was. Ondertussen probeerde ik het gewoon zelf. Ik schoof mijn broek kapot op de orgelbank, tot woede van mijn moeder. Op mijn zestiende wilde de leraar me eindelijk lesgeven, maar toen had ik het mezelf al geleerd."

VERRASSENDE BACH Bach groeide uit tot het epicentrum van Koopmans werk en leven. ,,Voor mij is hij de nummer één in de muziekgeschiedenis", zegt hij. ,,Bij Bach vind je een enorm evenwicht tussen gevoel en verstand. Hij kan je een hartverzakking bezorgen met een bepaalde harmonie – echt dat je denkt: hoe is het mogelijk – maar hij is tegelijk een waanzinnige architect. Het is ongelofelijk hoe zijn muziek in elkaar zit."

ONDER DE INDRUK In de Edesche Concertzaal combineert hij een verscheidenheid aan Bach-werken met stukken van Georg Philipp Telemann. ,,Hij was een groot componist, iemand die nog steeds onderschat wordt", zegt Koopman. ,,Hij stond erom bekend dat hij snel kon componeren, maar dat zegt niets over de kwaliteit van zijn werk. Ik zie het als een blijk van zijn enorme ervaring."

Wat spreekt Koopman aan in de muziek van Telemann? ,,De mooie melodieën en de compactheid. Hij weet in korte delen veel te geven. Hij is simpelweg een knappe componist. Luister naar zijn vocale muziek, dan raak je echt onder de indruk."

TROUWE METGEZELLEN Op vrijdag 15 februari treedt Koopman in Ede aan met twee trouwe metgezellen: zijn echtgenote Tini Mathot, klaveciniste en Reine-Marie Verhage, blokfluitiste. ,,Het is heel goed en leuk om met hen samen te spelen", vindt Koopman. Hij belooft onder meer repertoire dat zelden te horen is. ,,Het is volgens mij een afwisselend programma, zeker niet alleen iets voor de kenners."

KAARTEN Kaarten bestellen voor Ton Koopman, Tini Mathot en Reine-Marie Verhagen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis. Studenten 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie