Afbeelding
Freek Wolff

'Bemoeizorg' voor tientallen zwerfjongeren

29 december 2018 om 06:12 lokaal

EDE Tientallen zwerfjongeren in de gemeente Ede kregen dit jaar voor het eerst te maken met Bemoeizorg, een samenwerkingsproject van Iriszorg en het Leger des Heils. Katherina Soetendal en Menno Kersten zitten jongeren tussen 18 en 27 jaar op de huid om hun leven op de rails te krijgen.

Freek Wolff

,,Het gaat om jongeren die zelf niet naar de reguliere zorg stappen. Ze zijn dakloos of thuisloos. Die tweede categorie springt van bank naar bank in verschillende huizen van vrienden. Ze hebben dus geen eigen verblijfadres en ze slapen steeds ergens anders. Meestal hebben ze te maken met meervoudige problematiek, op het gebied van financiën, wonen, verslaving of psychiatrie", legt Soetendal uit, via Iriszorg ook nog werkzaam met volwassen dak-en thuislozen.

GEEN BAND Daniël van Krevel vierde net zijn twintigste verjaardag. Hij is van Poolse komaf, maar werd op zijn vierde vanuit een weeshuis door een Barnevelds echtpaar geadopteerd. ,,Maar de klik was er niet, zodat er geen band ontstond. Hierdoor kreeg ik in de puberteit veel problemen bij de opvoeding. We hadden vaak ruzie. Daardoor begon ik op mijn dertiende al drugs te gebruiken, eerst met blowen en alcohol. Op de middelbare school wilde ik me bewijzen voor oudere jongens en zo kwam ik ook in aanraking met speed en cocaïne", vertelt Daniël van Krevel.

Hij stal geld van zijn ouders om zijn verslaving te betalen. Baantjes liepen stuk door diefstal. Hierdoor moest hij op zijn zestiende het huis uit en kwam hij op straat terecht. ,,Mijn ouders hebben allerlei hulp aangeboden, maar ze kregen geen grip op mij. Totdat ze klaar met mij waren."

Van Krevel belandde op straat en hij sliep in een tentje, ook bij tien graden onder nul. In Utrecht kon hij vervolgens bij de tussenvoorziening terecht (nachtopvang voor daklozen), waarna hij in maart 2017 doorstroomde naar het daklozenpension van het Leger des Heils in Ede. Hiervandaan ging hij vrijwilligerswerk doen, maar zijn verslaving bleef bestaan. Totdat hij af kon kicken in een Zuid-Afrikaanse kliniek. ,,Dat was heel confronterend. Ik wilde mijn oude leven niet meer."

Na twee maanden ging hij naar het 'safehouse' in Nederland en vervolgens naar Beschermd Wonen. ,,Ik was clean en ging meteen fulltime werken bij een supermarkt in Barneveld, terwijl ik nog lang niet alles op een rijtje had. Dat brak me op en daarom ging ik weer drinken en ghb gebruiken. Terwijl ik zo graag aan de verwachtingen van anderen wilde voldoen, lapte ik de regels aan mijn laars."

KNOKKEN Daniël van Krevel kwam zo drie maanden geleden weer bij het sociaal pension in Ede terecht. Nu knokt hij om er weer bovenop te komen, samen met een begeleider en Bemoeizorg. Het is de bedoeling dat hij doorstroomt naar beschermd wonen, maar hiervoor moet hij minimaal 28 dagen clean zijn. ,,Het belangrijkste is dat hij zelf de motivatie heeft en niet direct gestraft wordt als hij een terugval heeft", vindt Katherina Soetendal. ,,Hij had al een relatie met ons, dus houden we contact met hem, omdat Daniël een kwetsbare jongen is."

Bemoeizorg hanteert geen rigide instantie- en tijdsgrenzen, maar kijkt naar de praktijk en ondersteunt jongeren op straat, om ze te leiden naar instanties, woonplek, werk, studie en inkomen. Van Krevel voelt zich gezien en ervaart nu echt hulp, laat hij weten. ,,We zitten heel erg op de relatie en zijn er onvoorwaardelijk voor hem. Vertrouwen is heel belangrijk. We denken echt vanuit de persoon, met ondersteuning tot een vaste, goede plek", besluit Menno Kersten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie