Dit is er deze week te doen in Ede

24 december 2018 om 12:20 lokaal

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

25 december 2018

Lunteren

Zing mee met de Kerstochtendzang
6:00 Dorpsstraat
Al jaren trekt een aantal Lunteranen op eerste kerstdag van 6.00 uur tot 8.00 uur zingend door Lunteren. Het zingen van bekende kerstliederen vindt plaats voor de huizen van mensen die vanwege ziekte, ouderdom of om andere redenen aan huis gebonden zijn en daarom niet in staat zijn om de kerkdiensten bij te wonen.

26 december 2018

Ede

Kerstconcert 2018
19:30 Grotestraat 58
Het Christelijk Mannenkoor Ede geeft haar traditionele kerstconcert in de Oude Kerk in Ede. De avond staat onder de algehele leiding van dirigent Jan Hendrik van Schothorst. Opening, meditatie en sluiting wordt gedaan door ds. J. E. de Groot te Ede. Aan deze avond werken verder mee Severin van Dijk (fluit), Hugo van der Meij (vleugel), Martien van der Zwan (orgel). De kerk is om 19.00 uur open, aanvang concert 19.30 uur. Toegang: gratis, programmaboekje 1 euro, collecte ten behoeve onkosten. Voor verdere informatie zie: www.christelijkmannenkoorede.nl

27 december 2018

Ede

KIEV Ballet - Carmen
15:00 Molenstraat 45
Nieuwe balletinterpretatie van een klassiek liefdesdrama over een hartstochtelijk, vrijzinnig en flirtueus zigeunermeisje uit een sigarenfabriek in Sevilla.

28 december 2018

Lunteren

Een bewegende nieuwjaarswens programmeren
12:00 Boslaan 9
Kinderen vanaf 8 jaar kunnen op 28 december werken aan een digitale nieuwjaarswens. Dit kan bij het digi-lab in Lunteren. Sinds korte tijd is het digi-lab in Lunteren actief in het geven van cursussen programmeren voor jong en oud. De cursus wordt gegeven van 12.00 uur tot 14.00 uur of van 15.00 uur tot 17.00 uur. Plaats: Boslaan 9 via de praktijkingang. Kosten: 15 euro per persoon. Aanmelden: info@digi-lab.org tot 27 deccember. Meer info vind je op: www.digi-lab.org

Ede

'Het Bos Draaft Door' kersteditie (6+)
15:00 Molenstraat 45
In Cultura wordt op 28 december de theatervoorstelling voor kinderen 'Het Bos Draaft Door' opgevoerd. Kaartjes kosten 12,50 euro en te verkrijgen via: www.cultura-ede.nl.

Sterren kijken in Ede
20:00 Doesburger Molenweg 8
Sterrenvereniging Astra Alteria stelt een aantal telescopen op waardoor iedereen planeten, sterrenstelsels en nevels kan bekijken. Bij bewolking wordt er een lezing over een sterrenkundig onderwerp verzorgd. De activiteit vindt plaats in Dagactiviteiten Centrum 'In Goede Aarde' te Doesburgen Molenweg 8, Ede van 20.00 uur tot 22.00 uur. Deelname is gratis. Voor meer info zie www.astraalteria.nl.

29 december 2018

Ede

Rondleidingen Kazerneterrein
13:00 Verbindelaarsweg 100
2018 was een bijzonder jaar voor het Platform Militaire Historie Ede. De Smederij is het nieuwe militair historisch informatiepunt, gelegen aan de Verbindelaarsweg 100 bij de voormalige Arthur Koolkazerne. Op zaterdag 29 december verzorgt het platform van hieruit rondleidingen over de Prins Mauritskazerne. Om 13.30 uur en om 16.00 uur starten gidsen met hun wandeling langs een aantal militaire monumenten. Ze vertellen hierbij over het ontstaan van het Garnizoen Ede vanaf 1900. In De Smederij zelf is vanaf 13.00 tot 17.00 uur een tijdelijke expositie te zien over het naoorlogse garnizoen. De periode dat duizenden dienstplichtigen hier hun opleiding genoten. Voornamelijk bij de Verbindingsdienst en de Luchtdoelartillerie. Met name de nieuwe bewoners van de kazerneterreinen worden als buren uitgenodigd. Het platform zorgt voor de oliebollen en de Glühwein of warme chocomelk.

Stadsrondleiding 29-12-18
14:00 Molenstraat 45
Wandelen in de kerstvakantie door het stadscentrum van Ede met St. Recreatie Veluwe-Vallei als gids. De rondleiding start vanaf het VVV kantoor, Molenstraat 45 (Cultura) 6711 AW Ede, aanvang 14.00 uur. Toegangsprijs: volwassenen 5 euro per persoon, kinderen 4 euro per persoon.
De route voert langs gebouwen met hun eigen historie, de rijke collectie aan beelden. Oude stadsboerderijtjes en de trapakkers. De markante inwoners van Ede ontbreken niet in deze rondleiding. Uitleg wordt gegeven over het WWII mausoleum en over de geschiedenis van de oude kerk wordt het nodige verteld. De moderne architectuur wordt zeker niet vergeten, net als de Kippenlijn. De rondleiding eindigt met een rondleiding door het oudste restaurant van Ede, Buitenzorg.

2 januari 2019

Ede

Digitale foto's bewerken
13:30 Parkrand 60
Met de komst van digitale technieken heeft de fotografie een veel groter publiek bereikt dan daarvoor. Het gedoe met filmrolletjes, zelf ontwikkelen en afdrukken dan wel afgeven en afhalen bij de fotowinkel, nabestellen: het is allemaal verleden tijd. De bezitter van een digitale camera, smartphone of een tablet kan aan de lopende band foto's maken en bekijken. Wat nogal eens wordt vergeten is dat een digitale foto bijna altijd wel wat bewerking kan gebruiken. Wie er oog voor heeft, ziet dat veel foto's net iets te licht of te donker, te rood of te blauw zijn. Ook loopt vaak de horizon niet mooi recht of zijn de voeten van de personen afgesneden. Datum: woensdag 2 januari. Tijd: 13.30 uur. Plaats: Het Kernhuis aan de Parkrand 60 te Ede. Belangstellenden kunnen eenmaal gratis een bijeenkomst meemaken. Mensen die vaker komen, betalen 5 euro.

Rondleiding landgoed Kernhem 2-1-19
14:30 Kernhemseweg 3
Nieuwjaarsrondleiding. Loop mee met de rondleiders van St. Recreatie Veluwe-Vallei op woensdag 2 januari. De rondleiding begint om: 14.30 uur. Start voor huize Kernhem, Kernhemseweg (aan N 224) te Ede Toegangsprijs: volwassenen 5 euro per persoon, kinderen 4 euro. Deze rondleiding is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen en duurt ongeveer 1,5 uur. Landgoed Kernhem bestaat al 600 jaar. Hoe zag het vroegere huis eruit, wat was de functie van Kernhem, wie woonden er, waarom zijn er wandel lanen? Wat is de Vissekom en de Hanepol? Welke paddenstoelen kweekt men op zorgboerderij Makandra en wat zijn Brandrode koeien. Waarom heeft de Gemeente Ede het landgoed laten herstellen. Genoeg vragen en veel antwoorden. Tijdens de rondleiding vertelt de rondleider de deelnemers alles over dit landgoed. De rondleiding gaat voor een deel door het Edese bos, de kruidentuin, het vleermuis reservaat. Op het erf van een boerderij bekijken de deelnemers de oudste boom in de regio

4 januari 2019

Lunteren

Bouw en programmeer met Lego WeDo
12:00 Boslaan 9
Kinderen vanaf 8 jaar kunnen bij digi-lab op 4 januari een eigen machine, instrument, dier, robot of voertuig maken van Lego WeDo2. De cursus wordt gegeven van 12.00 uur tot 14.00 uur of van 15.00 uur rot 17.00 uur. Plaats: Boslaan 9, via de praktijkingang. Kosten: 15 euro per persoon. Aanmelden: info@digi-lab.org tot 3 januari.
Sinds korte tijd is het digi-lab in Lunteren actief in het geven van cursussen programmeren voor jong en oud. De cursussen worden gegeven door Cobie van de Ven, een ervaren ict-leerkracht uit het basisonderwijs en Rikko Fransen. Meer info op: www.digi-lab.org.

5 januari 2019

Bennekom

Rondleiding Landgoed Hoekelum Bennekom
14:00 Edeseweg 124
Nieuwjaarsrondleiding op Landgoed Hoekelum. De hertog van Gelre had landgoed Hoekelum in leen. De gids van de Stichting Recreatie Veluwe-Vallei vertelt alles over de geschiedenis van het huis en de bewoners. Maar ook waarom het park rond het huis is aangelegd in Engelse landschap stijl, wat een wildwal is, waar een ijskelder voor diende en het prieel en nog veel meer.
De rondleiding begint om 14.00 uur, de start is op de parkeerplaats aan de noordzijde van kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom. Deelname voor volwassenen kost 5 euro per persoon en voor kinderen 4 euro per persoon. Deze rondleiding is niet toegankelijk voor rolstoelen. Duur van de rondleiding is 1,5 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie