Saskia en Alie van Scheijen van de Reddingsbrigade Ede
Saskia en Alie van Scheijen van de Reddingsbrigade Ede --

Reddingsbrigade Ede wil dolgraag een eigen boot

31 december 2018 om 06:44 lokaal

EDE Misschien klinkt het voor sommige mensen wat vreemd in de oren: ook de gemeente Ede heeft een eigen Reddingsbrigade. Alie en Saskia van Scheijen zijn er vol trots onderdeel van. ,,We houden alles in de gaten."

Danny van Zeggelaar

Hoewel Ede niet aan 'het water' ligt, is er zeker voor een Reddingsbrigade in Ede voldoende te doen. Denk maar aan de verschillende plassen en vijvers die de gemeente Ede telt, zoals de Victoria Vestavijver of het water bij De Zanding in Otterlo.

OPLEIDING In Ede is de Reddingsbrigade vooral een opleider voor jongere mensen. De Reddingsbrigade is niet in het bezit van een eigen boot en is dus aangewezen op de hulp van omliggende brigades. ,,Een tijd terug was er een vrouw die in de Victoria Vestavijver was gelopen", zegt Alie van Scheijen. ,,Er is een Reddingsbrigade in Ede, maar de melding komt in Arnhem binnen. Die moet dan door naar Wageningen en zij komen uiteindelijk naar Ede om een redding uit te voeren."

GEEN BOOT Allemaal het gevolg van het ontbreken van een eigen boot. De hulpdiensten in Ede willen er niet aan, zegt ze, hoe graag de Edenaren ook een boot willen. Reddingen 'op het droge' kunnen de mensen van de Reddingsbrigade wel. En daarnaast oefenen ze elke zaterdagochtend in zwembad De Peppel. ,,We leiden de kinderen op om veilig en verantwoord mensen uit het water te kunnen halen", zegt Alie, die vertelt dat het aantal leden de laatste jaren behoorlijk is toegenomen. ,,En een keer per jaar hebben de kinderen een examen. In totaal kunnen mensen liefst elf brevetten halen."

VALT WEL OP De oudere leden houden zich ook bezig met waterhulpverlening. ,,Als iemand ijskoud is en helemaal verkrampt, dan moet je 'm eruit halen", zegt Saskia. Zij moest in Wageningen bij een zwemtocht iemand uit het water halen. ,,Je kijkt vooral naar het gedrag en vaak beginnen mensen zelf wel te zwaaien. Maar gedrag valt echt op. En lichamelijke kenmerken: een bleek gezicht, langzaam zwemmen, een moeilijke ademhaling."

AUTOMATISME Alie vertelt dat, als mensen van de Reddingsbrigade in het zwembad zijn, ze altijd opletten. ,,Voor ons is het een automatisme. We zwemmen samen met de Peppelaars. We houden alles in de gaten. We houden 'onze kinderen' in de gaten, maar ook de Peppelaars in de gaten."

1-1-2 Alie en Saskia van Scheijen raden mensen aan niet zelf 'te gaan redden' als ze getuige zijn van een waterongeval. ,,We leren onze kinderen altijd aan: bel 1-1-2", zegt Saskia. ,,Dat is het belangrijkste wat je doet. Of iemand laten bellen." Afgelopen week kwam in Capelle aan den IJssel nog iemand om het leven, die probeerde iemand die te water was geraakt te redden. ,,Het kan zijn dat hij overenthousiast het water in is gegaan, niet realiserende dat het water echt koud is. Zodra je onderkoeld raakt, kan je niets meer."

De Reddingsbrigade bestaat voor een behoorlijk deel uit kinderen. Van de 48 leden zijn 32 van hen kind, zeggen beide dames. aanmelden kan via mailadres info@rbede.nl of de site www.rbede.nl. Minimaal zwemdiploma A is verplicht. Wie twijfelt, mag vier keer meedoen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie