Afbeelding
Freek Wolff

´Op de dag dat je 75 wordt, is het over en sluiten´

7 januari 2019 om 08:27 lokaal

WEKEROM De speciale fleecejas heeft hij nog, maar eind 2018 nam Jaap Hek (75) definitief afscheid van Buurtbusvereniging Wekerom. Acht jaar lang reed hij één keer per week het retourtje Wekerom-Overberg.

Jaap woont eigenlijk in Harskamp aan de Edeseweg, net over de grens van Wekeroms grondgebied. Zijn hele leven draait het vooral om auto's, want hij was 43 jaar vrachtwagenchauffeur. ,,Ik heb 35 jaar in mijn zandauto met een kraan gereden. Het langst had ik een Ginaf. Ik reed veel voor de firma Bruil."

Als kind groeide Jaap op in De Valk, in een gezin met drie broers. Met Wim werkte hij lange tijd samen, zijn broer die ook chauffeur van de buurtbus werd. Op 64-jarige leeftijd stopte Jaap met zijn werkzame leven. ,,Ik had het wel gehad, maar toen ik 67 jaar was, vroegen ze me om als vrijwilliger twee uurtjes in de week chauffeur van de buurtbus te worden. Mijn broer deed dat ook, net als mijn schoonzus Nardi. Het zit dus in de familie."

ASIELZOEKERS De route Wekerom-Overberg reed Hek eerst op maandagen van twee tot vier, later op vrijdagen van twaalf tot twee. Vaak had hij asielzoekers in de bus, omdat er in Overberg een asielzoekerscentrum was. Er kunnen maximaal acht passagiers in de bus. Eerst was dat een Iveco en later een luxere Mercedes. ,,Die reed ook heel fijn. Ik heb nooit pech onderweg gehad."

De bus is van de firma Syntus. Passagiers mogen overal instappen, hoewel er een groot aantal bushaltes zijn, tussen en in de dorpen Wekerom, De Valk, Lunteren, Ederveen, De Klomp, Veenendaal en Overberg. ,,Een kaartje kost 2 euro twintig en het maakt niet uit 

hoeveel kilometer je blijft zitten. Het is heel voordelig. Tegenwoordig kun je niet meer contant betalen, maar alleen pinnen. Hierdoor is er geen echt geld meer in de bus en dat is veiliger." Met een ov-kaart betalen kan ook.

AFWISSELEND Hek vindt het nog steeds een aantrekkelijke route van een kilometer of 35. ,,Er zijn wel mensen die voor hun plezier meerijden. Het is een afwisselend stuk in het buitengebied. Overberg vind ik wel mooi, daar is veel bos. Het zijn allemaal binnenwegen waar je meestal niet sneller dan zestig mag rijden. Er liggen wel verschrikkelijk veel drempels. Passagiers hebben daar een hekel aan, hoewel ik hier niet zo hard overheen reed." Nee, Hek kreeg nog nooit een bekeuring voor overschrijding van de maximum snelheid.

Er zijn zo'n 25 chauffeurs die de Wekeromse buurtbus besturen, want er zijn vijf dagen per week vijf ritten per dag, tussen 8.00 en 18.00 uur. Want een retourtje Wekerom-Overberg duurt twee uur. ,,Je hebt een paar minuten speling, maar niet veel, zeker niet als het druk is. Vooral 's winters, als het slecht weer is, heb je veel schoolkinderen in de bus. Het contact met de mensen vond ik altijd leuk. Erg gezellig."

GEEN DAG LANGER Op 16 mei 2018 stopte Hek als chauffeur, want als je 75 jaar bent, is de leeftijdsgrens echt bereikt om plaats te maken voor een opvolger. ,,Je mag geen dag langer, dat heeft met de verzekering te maken." Jaap moest er even aan wennen, maar heeft thuis genoeg om handen. Bovendien kreeg hij met zijn vrouw Dicky drie kinderen: Marjon, Marcel en Diane. Hek heeft elf kleinkinderen: André, Bianca, Peter, Rick, Tamar, Maarten, Martijn, Eline, Dylan, Yvane en Jeden. Het achterkleinkind heet Jade.

Jaap Hek (75) heeft definitief afscheid moeten nemen van Buurtbusvereniging Wekerom.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie