Afbeelding
Eip Janssen

Hans van de Weteringh terug in top tien bij De Cirkel

23 januari 2019 om 20:04 Sport/sport

EDE De speelavond van schaakvereniging De Cirkel werd geteisterd door externe omstandigheden.

Vanwege het slechte weer en omdat diverse schakers schaakverplichtingen hadden in Wijk aan Zee (Tata Steel), was er een beperkt programma voor de interne competitie. Maar dat neemt niet weg dat de aanwezigen genoten van spannende partijen.

Ook de twee laatste partijen voor plaatsing kwartfinale in de bekerstrijd gaven vuurwerk te zien.

Hans van de Weteringh is na zijn winst in ronde 18 weer terug te vinden in de top tien. Ook Marnix Lukasse deed goede zaken en staat nu op de derde plaats. De ongeslagen Martijn Bakker stijgt door zijn winst van zes naar vijf.

BEKER Tom Pronk en Frank van Wijngaarden hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de beker.

Pronk versloeg in twee boeiende partijen Peter van de Wijngaart met 1,5 - 0,5.

Jasper de Rijk (foto 2 rechts)mocht het opnemen tegen favoriet Frank van Wijngaarden. De Rijk speelde twee knappe partijen maar tegen de schaakkunsten van Van Wijngaarden was hij niet opgewassen. Ook hier werd de uitslag 1,5 - 0,5.

Reeds eerder wisten Gabriël van Gelder, Hans van de Weteringh, Anne Postma, Dominic van Dijk, Martijn Bakker en Thomas Slijper door te dringen tot de laatste acht.

Aan het begin van de volgende speelavond (29 januari) zal de loting voor de kwartfinale plaatsvinden.

INTERNE COMPETITIE Hans van de Weteringh is na zijn winst op Jan Willem Kinkel terug in de top tien en staat op een verdienstelijke negende plaats.

Van de Weteringh offerde zijn dame voor een toren, paard en pion. Een paar zetten later verloor Kinkel een kwaliteit om mat te voorkomen. Direct daarna was het mat of dame verlies en Janwillem Kinkel gaf op.

Marnix Lukasse trakteerde Gabriël van Gelder in een spannende partij op een nederlaag. Lukasse stijgt door deze overwinning van vijf naar drie. Van Gelder daarentegen duikelt uit de top tien en staat nu twaalfde.

De sterk spelende Henry van den Brink had de op de tweede plaats excellerende Robert Krouwel als tegenstander. Van den Brink had het initiatief en meer dan de gewenste remise was binnen handbereik. Maar de sterke Robert Krouwel wist met eeuwig schaak een puntendeling te bereiken.

Anne Postma heeft ondanks verwoede pogingen tevergeefs geprobeerd om Martijn Bakker minimaal een half punt te ontfutselen. Bakker stijgt door deze winst naar de vijfde plaats.

Harold Boom staat na zijn overwinning op Anton Spronk op de rand van de top tien en op de elfde plaats. Spronk verloor in het middenspel een pion, waarna hij tot enige verbazing van Boom de partij gelijk gewonnen gaf.

Jongeling Tim Evendijk (foto 4 links) en routinier Hans de Groot speelden een puike partij welke uiteindelijk eindigde in een puntendeling. Met de behaalde remise mocht Evendijk gezien de slotstelling niet mopperen.

Ruben de Vries (foto 3 links) wist de dit seizoen wispelturige spelende Dick Wenning aan zijn zegekar te binden. Door zijn winst staat De Vries nu op een stevige plaats in de middenmoot.

Albert Bootsman wist in een zwaarbevochten partij Jan Hartsuiker te verslaan. Bootsman staat nu op de vijftiende plaats en zijn ultieme doel een plaats in de top tien is weer in zicht.

Alfred Gaasbeek had in zijn partij tegen Ben Verduyn lange tijd het initiatief en zicht op de overwinning. Verduyn kon echter in het middenspel eeuwig schaak geven, een puntendeling waar Verduyn vooraf alleen maar van dromen kon.

OVERIGE UITSLAGEN: Kees van der Dussen - Egbert Aalbers 0-1, Leo Lukasse - Eip Janssen 1-0, Louis van der Vos - Wim Bomhof 1-0, Robert Degenhart - Fedde Kingma 1-0, Femke van Kampen - Gijsbert Nagel 1-0.  De partij tussen Stijn Kapper en Pim Eimers eindigde in remise.

Na ronde 18 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 869,00

2. Robert Krouwel 834,83

3. Marnix Lukasse 721,00

4. Dominic van Dijk 719,17

5. Martijn Bakker 700,17

6. Anne Postma 668,00

7. Tom Pronk 633,00

8. Peter van de Wijngaart 591,67

9. Hans van de Weteringh 591,17

10. Henry van den Brink 581,50

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50plussers werd deze week de derde ronde afgewerkt. Herman van Scherrenburg (foto 1 links) wist door winst op Remy Mouthaan zijn koppositie te versterken.

Louis van der Vos wist Eip Janssen te verschalken en staat na deze winst nu op een gedeelde tweede plaats.

De meest verrassende uitslag was de winst van Hans Meijer op Fred Post. Meijer wist met een mooie aanval Post stikmat te zetten. Opmerkelijk was dat bij geen enkele partij de punten werden gedeeld.

OVERIGE UITSLAGEN: Ben Verduyn - Joop de Feijter 1-0, Fons de Kort - Rob Broek 0-1, Kees van der Dussen - Jelle Bottema 0-1, Kees van Heerikhuize - Kees van de Voort 0-1 en Anneke Liefkens - Els Creutzberg 0-1.  

Na de derde ronde bestaat de top 5 uit:

1. Herman van Scherrenburg 91,00

2. Kees van de Voort 76,50

3. Louis van der Vos 76,50

2. Remy Mouthaan 61,33

4. Hans Pasveer 70,00

5. Jelle Bottema 59,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn                                                                          

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie