Blokfluitiste Hester Groenleer en organist Matthias Havinga brengen op vrijdag 1 februari muziek uit vervlogen tijden tot leven.
Blokfluitiste Hester Groenleer en organist Matthias Havinga brengen op vrijdag 1 februari muziek uit vervlogen tijden tot leven. Marco Borggreve

Muziek uit vervlogen tijden in Concertzaal

29 januari 2019 om 12:19 Uit-cultuur/nieuws

EDE Zoete herinneringen: meesterwerken uit vervlogen tijden komen op vrijdag 1 februari tot leven in de combinatie van blokfluit en harmonium. Blokfluitiste Hester Groenleer en organist Matthias Havinga nemen de bezoeker mee naar de muzikale schatten uit de middeleeuwen en brengen meesterwerken van Bach en Mendelssohn tot leven. Havinga is alvast enthousiast: ,,Deze twee instrumenten klinken echt magisch bij elkaar."

Behalve als duo zijn Groenleer en Havinga ook solistisch te beluisteren. Matthias Havinga speelt een aantal prachtige solostukken op het Ypma-orgel, waaronder Mendelssohns beroemde 'Zesde Orgelsonate' en Bachs koraalvoorspel 'Allein Gott in der Höh sei Ehr'.

VOOR ELK WAT WILS Net zo verrassend als de combinatie van blokfluit met orgel en harmonium is de inhoud van het programma. Maar altijd blijft de muziek toegankelijk en gevarieerd. Op vrijdag 1 februari spelen Hester Groenleer en Matthias Havinga een programma met muziek vanaf de middeleeuwen tot nu. ,,We houden niet zo van de beperking tot één tijdperk", vertelt Matthias Havinga. ,,Onze ervaring is juist dat als je al een ongebruikelijk instrumentencombinatie hebt, variatie in stijl aantrekkelijk is. Zo is er voor elk wat wils."

Ondanks de wisselende stijlen ziet Havinga een opmerkelijke overeenkomst. ,,Die overeenkomst is dat in al die stukken een enorme passie zit. In middeleeuwse muziek zit dezelfde drijfveer als in Mendelssohns 'Zesde Orgelsonate'." Hij kijkt alvast uit naar het concert in de Edesche Concertzaal. ,,Ik verheug me op het mooie harmonium, én het prachtige Ypma-orgel waarop Mendelssohn heel goed klinkt."

MENDELSSOHNS 'ZESDE' De zes orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy gelden als absoluut hoogtepunt in het orgelrepertoire in de periode tussen Bach en Liszt. Mendelssohn, zelf een voortreffelijk organist, componeerde ze op verzoek van een Engelse uitgeverij. Het project draaide uit op zes sonates, elk met een eigen karakter. Matthias Havinga speelt daarvan de bekendste, de 'Zesde Orgelsonate', met een reeks variaties over het bekende lied 'Vater unser im Himmelreich'.

Hester Groenleer en Matthias Havinga kennen elkaar van het Amsterdams Conservatorium. Ze hebben samen altijd veel muziek gemaakt en doen dat nog steeds. Bovendien hebben ze allebei een voorkeur voor onontgonnen muzikaal terrein. ,,We vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Onze instrumenten lenen zich daar ook uitstekend voor, want er bestaat maar weinig originele muziek voor bijvoorbeeld blokfluit en harmonium. Deze twee instrumenten klinken echt magisch bij elkaar. Daar willen we graag iets mee doen", vertelt Matthias Havinga bevlogen.

Het wereldberoemde Nederlandse Orkest van de Achttiende Eeuw komt op dinsdag 12 maart voor een uniek concert naar de Edesche Concertzaal. Samen met en onder leiding van de fabelachtige Belgische barokcellist Roel Dieltiens nemen de strijkers van dit toporkest het publiek mee naar de muzikale wereld van Carl Philipp Emanuel Bach en Felix Mendelssohn.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen € 12,50. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot omstreeks 22.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie