Geloven is niet verboden

13 februari 2019 om 06:57 Lokaal/Column

We zitten nog net in de maand van de Spiritualiteit. Dat had ik niet geweten wanneer ik niet was gevraagd om er in Bennekom een verhaal over te houden.

Met spiritualiteit kun je vele kanten op. Voor de een is dat hetzelfde als religie, geest, het geloof. Voor de ander is het een levensader waar je met je gevoel aan vasthoudt om de weg door de maatschappij te bewandelen. Wanneer je dat wat dieper bekijkt dan kom je er achter dat spiritualiteit in de betekenis van bewustzijn en ziel, ook de zoektocht is van wat er na het leven is. De bekende historica Barbara Tuchman beschrijft in haar boek 'De waanzinnige 14e eeuw', dat tot ongeveer die tijd de standenmaatschappij op deze zoektocht berustte. Drie standen: de adel zorgde voor werk en vooral veiligheid voor boeren en de geestelijkheid zorgde er voor dat er na de dood nog een leven was. Door allerlei oorlogen, waar de arme boeren ook voor ingezet werden, kon de adel die veiligheid niet meer bieden en pikte men de barre levensomstandigheden niet meer. Veel revoluties zijn daarop gebaseerd. De geestelijkheid, ook weer door veel vooral onderlinge conflicten en hervormingen, leverde ook zwaar in.

Karl Marx noemde in 1848 godsdienst 'opium voor het volk.' De hemelse beloning werd volgens hem door de kapitalisten gedicteerd om het arme en onmondige proletariaat zoet te houden en te troosten met de geest. De geest was letterlijk en figuurlijk uit de fles. Marx heeft nooit beseft dat zijn invloed zou leiden tot totalitaire systemen waarin geen plaats meer was voor welke spiritualiteit dan ook.

Geloven mag bij ons. Voor de een is dat in God, voor de ander een eigen weg.

Ooit zei iemand me. Ik geloof in niets. Mijn reactie was, geloof dan in ieder geval in jezelf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie