Grote spanning in de slotfase van de wedstrijd BSV Bennekom-SV Wageningen.
Grote spanning in de slotfase van de wedstrijd BSV Bennekom-SV Wageningen. Rinus van der Molen

BSV Bennekom verliest schaakderby tegen Wageningen

13 februari 2019 om 12:55 Sport/sport

BENNEKOM BSV Bennekom heeft in denksportcentrum De Commanderij de derby tegen SV Wageningen met 4,5-3,5 verloren. Het venijn zat voor de thuisclub in het slot. Daar ging het mede door tijdnood mis. Bennekom is nu echt in gevaar.

De zuid-Veluwse derby is in competitieverband jarenlang niet gespeeld. Door de nieuwe regionale opzet van de externe competitie kwam de wedstrijd op de rol. SV Wageningen leidt ruimschoots de dans in hoofdklasse C, BSV Bennekom staat voorlaatste. Beide teams blijven door de uitslag in die positie met de aantekening bij Bennekom dat twee teams degraderen.

STRIJDBAAR Het werd een mooie strijd, waarin SV Wageningen tot twee keer toe de leiding nam en de strijdbare thuisclub weer langszij kwam. Op het topbord kwamen Erwin Oorebeek en Hotze Tette Hofstra tot remise. Er gebeurde weinig en al in het middenspel zat er niks meer in. Ook het duel tussen Noël Bovens en John Stigter eindigde in remise. Bovens had op het oog een iets mindere stelling, aangezien Stigter het loperpaar had.

Omdat Martijn Bakker een tactische grap miste van Kees Stap, ging hij in een kansrijke positie onderuit en nam Wageningen een voorsprong. Bennekommer Harry Verhoef is in bloedvorm en bewees dat tegen Joost Hooghiemstra. Hij overspeelde de Wageninger en trok de zaak gelijk. Teunis Bunt kreeg namens Bennekom een eindspel met een pion meer. Het was tegen Marco Otte net niet genoeg voor winst (2,5-2,5).

VOORSPRONG Wageningen kwam weer op voorsprong. Bennekommer Jan Wouters had tegen Alexander Vos de Wael een erg gelijke partij, totdat hij in het eindspel een pion verloor en vervolgens werd gevlagd. Er resteerden twee duels, die vol in tijdnood werden beslist en waarin Bennekom de wedstrijd verloor.

Benno van der Veen (Bennekom) en Bram de Vries zaten in razende tijdnood. Van der Veen had in een paardeneindspel een pion meer en minstens remise in de hand. Hij vergaloppeerde zich in de tijdnood, waardoor Wageningen de wedstrijd naar zich toe trok. Dat voor de thuisclub Chris van Oosterwijk in de heel kleine minuutjes nog won van Cees van de Waerdt was meer geluk dan wijsheid. Hij kreeg een toren cadeau. Eindstand 3,5-4,5.

SLOTRONDE Wageningen speelt nog tegen SMB-Nijmegen thuis en in de slotronde uit tegen SV Rivierenland. Tegenstanders die wel lastig zijn, maar waartegen een goed resultaat haalbaar is. Dat geldt minder voor BSV Bennekom. Zij krijgen eerst ASV Arnhem thuis en moeten dan naar Veenendaal.

Bron: BSV Bennekom  

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie