Afbeelding
BDUmedia

Afsluiting spoorwegovergang Zandkampweg

14 februari 2019 om 17:33 lokaal

LUNTEREN Op verzoek van ProRail wilde gemeente Ede de spoorwegovergang, gelegen op het onverharde deel van de Zandkampweg te Lunteren en uitkomend op de Poelakkerweg te Lunteren, permanent aan de openbaarheid onttrekken.

Jan de Boer

ProRail B.V. heeft aangegeven dat zij van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de opdracht heeft gekregen om niet actief beveiligde overwegen (Nabo's) op te heffen in verband met de daaraan verbonden risico's. De afgelopen jaren zijn op Nabo's een aantal tragische ongevallen gebeurd, zoals onlangs nog in Oss met een Stint. Op de spoorwegovergang van de Zandkampweg is een ongeval gebeurd in 2012.

De spoorwegovergang aan de Zandkampweg bestaat al meer dan 30 jaar en is - voorzover bekend - altijd voor iedereen toegankelijk geweest en daarom door verjaring openbaar geworden. Het strookje grond grenst aan de ene kant aan een achteraf deel van de Zandkampweg, dat particulier eigendom is van twee omwonenden; aan de andere kant komt de overgang uit op de Poelakkerweg, ter hoogte van nummer 7.

OVERGANG Omdat de spoorwegovergang in de zin van de Wegenwet een openbare weg is de eigenaar van de spoorwegovergang niet toegestaan om deze af te sluiten, totdat de overgang aan de openbaarheid is onttrokken door een besluit van de gemeenteraad als bevoegd orgaan. Omdat er op 76 meter van de niet beveiligde overweg een beveiligde overweg ligt, vindt ProRail net als Ede dat het in functie laten van de overweg niet opweegt tegen het risico op een ongeval met een trein. ,,Behalve het menselijk leed is de spoorbaan geruime tijd niet toegankelijk en ondervinden vele reizigers hier last van. De overgang heeft niet of nauwelijks een verkeersfunctie heeft."

De overweg aan de Zandkamp kent dertien zakelijk rechthebbenden waarmee ProRail in gesprek is gegaan om afstand te doen van de erfdienstbaarheden op de overweg. Met twaalf omwonenden die een zakelijk recht hebben is overeenstemming bereikt over het afsluiten. Slechts één persoon heeft nog bezwaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie