Denksportcentrum De Commanderij was goed gevuld bij de eerste training van internationaal meester Herman Grooten bij BSV Bennekom.
Denksportcentrum De Commanderij was goed gevuld bij de eerste training van internationaal meester Herman Grooten bij BSV Bennekom. Rinus van der Molen

Internationaal schaakmeester bij BSV Bennekom

19 februari 2019 om 14:01 Sport/sport

BENNEKOM De schakers van BSV Bennekom kregen maandag een geanimeerde les voorgeschoteld van internationaal meester Herman Grooten. Het was de eerste sessie in dit seizoen. Maandag 6 mei volgt de tweede.

De avond begon in het goed gevulde denksportcentrum Commanderij meteen met een pittige reeks opgaven. Zonder stukken op het bord, moesten er minimaal zes partijen, waarbij het Evans Gambiet op het bord kwam, ‘blind’ afgemaakt worden. Dit bleek lastiger dan gedacht. Regelmatig werden er met stukken, die niet meer op het bord stonden gezet of andersom een stuk dat nog op het bord stond over het hoofd gezien.

PRESTATIE Het blind oplossen was niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig mochten er ook diagrammen gebruikt worden als men er echt niet uitkwam. Toch lukte het ook een enkeling om in de beschikbare tijd, 12 minuten, tot zes of zeven goede oplossingen te komen. Een knappe prestatie.

Na het uit ’het hoofd schaken’, kwamen de stukken weer op het bord. Het thema was deze keer ontwikkelingsvoorsprong en activiteit. Als eerste werd er een partij uit het midden van de 19e eeuw besproken van de destijds als beste schaker ter wereld beschouwde Paul Morphy. Deze ‘gaf’ zomaar drie pionnen weg om snel zijn stukken te kunnen ontwikkelen. En hoewel dat wat veel van het goede leek, vond zelfs de moderne en zeer sterke schaakcomputer Stockfish10 het allemaal best goed gespeeld.

UITGEDIEPT De tegenstander was niet bestand tegen de druk en Herman Grooten demonstreerde hoe Morphy al die activiteiten met een paar prachtige zetten omzette in de winst. Het thema werd verder uitgediept met een prachtig gespeelde strategische partij van Fischer tegen oud wereldkampioen Smyslov, waarbij Fischer met ogenschijnlijk onschuldige zetjes het overwicht in activiteit steeds verder uitbreidde. Totdat Smyslov uiteindelijk bezweek.

De avond werd vervolgd met een quizpartij van de internationaal meester zelf, waarbij de Bennekommers de goede zetten vaak wisten te vinden.

LEERZAAM Als afsluiter kregen ’de leerlingen’ vier uitspeelstellingen voorgeschoteld, waarbij wit de overhand aan activiteit had. Toch bleek het niet altijd even makkelijk voor de witspeler om dat tegen een collega-Bennekommer tot winst te brengen. Er werden mooie zetten gevonden, maar ook fouten gemaakt. Niet erg, want daar leer je het meest van en leerzaam was het deze avond.

Bron: BSV Bennekom


 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie