Het vizier goed richten en hopen op het perfecte schot.
Het vizier goed richten en hopen op het perfecte schot. Theo Beumer

Bataaf Soranus doorkliefde een pijl

27 februari 2019 om 07:07 Sport/sport

WEKEROM ,,Sportschutters praten met liefde en passie over hun sport", openen Robert van Amerongen en Marcel van den Brink (foto 2).

Eip Janssen

SV Soranus is dé schietvereniging van Wekerom. En beschikt over twaalf tien-meter banen, geschikt voor het beoefenen van alle luchtwapen disciplines. Van Amerongen is al 25-jaar bestuurslid van de schietvereniging.

,,Ik begon als tweede secretaris en na promotie nu secretaris", lacht hij.

,,Daar kan ik nog niet aan tippen. Ik ben nu drie jaar penningmeester van deze 61-jarige vereniging", aldus Van den Brink.

De club telt ruim dertig leden waaronder een vijftal jeugdleden. ,,Dat mogen er best wat meer worden", vult de 47-jarige Van Amerongen aan.

INZET De bestuursleden raken niet uitgepraat over hun mooie club.

,,Velen zijn nieuwsgierig of hebben een beeld bij een schietvereniging. De meeste sportschutters vertellen er graag over. Maar niets werkt zo goed als laten zien waar het om gaat: Schieten. Elke woensdagavond zijn wij geopend, en wie belangstelling heeft is van harte welkom", oppert het duo gastvrij. Op www.soranus.nl wordt uitgelegd waarom de club zo heet. ,,Wij zijn vernoemd naar een Bataaf uit de tijd van keizer Hadrianus. Hij wist met een pijl een andere pijl te doorklieven", legt de 28-jarige Van den Brink uit.

'Het perfecte schot is een zeldzaamheid'

In het mooie clubhuis is het een gaan en komen.

,,Dit is door de leden zelf gebouwd. Naast het schieten is ook de gezellige en sportieve sfeer die hier wordt gecreëerd belangrijk. Waar onze secretaris een echte schutter is, ben ik meer van gezelligheid", licht de penningmeester toe.

Elke woensdagavond wordt door de leden gewerkt aan de (schiet-) conditie, de houding, de concentratie en de ademhaling.

,,En dan natuurlijk daaropvolgend, het perfecte schot. Wat dat is? Vroeger was de 10. Maar nu wordt er met kringen om de 10 gewerkt en is de 10,9 het perfecte schot. Ik schat in, zonder over exacte gegevens te beschikken, dat dat bij ons een keer per jaar wordt geschoten", denkt Van Amerongen.

DORPSEER Bij ons wordt met een Luchtgeweer en Luchtpistool geschoten.

,,Vuurwapens zijn er niet bij ons", aldus de secretaris. ,,Daarvoor kun je terecht in Otterlo (Willem Tell). Met enige regelmaat is tussen beide plaatsen de strijd om de 'dorpseer'. De clubs kruisen dan de wapens. Een keer bij ons met Luchtgeweer/pistool en bij Willem Tell (vuurwapens). Meestal wint de thuisspelende vereniging omdat men beter is met zijn eigen wapen. De totaalscore over de twee derby's beslist dan. De laatste keer waren wij winnaar", zet Van Amerongen de Otterlose collega's op scherp.

Soranus is van 5 tot en met 8 maart organisator afdelingskampioenschap Utrecht-`t Gooi en Zuid-Flevoland Luchtgeweer staand, opgelegd en knielend en Luchtpistool staand en opgelegd van de

,,Het district vertrouwt erop dat wij net als eerder de als een huis staande organisatie ook echt waarmaken", besluit de secretaris gedecideerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie