Brexit apocalyps

27 februari 2019 om 11:09 Lokaal/Column

Weet u het nog, toen de jaarwisseling naar het nieuwe millennium voor de deur stond? Alles zou in het honderd lopen. De computers sloegen op tilt, je kon geen geld meer pinnen, klokken liepen vast en wij zouden rond dolen als kip zonder kop. En wat merkte je in de praktijk? Niks.

Dat zelfde gevoel bekruipt me als ik nieuwsitems zie en hoor over de Brexitdatum. Sommige kranten tellen al een heel lang de dagen af, richting vrijdag 29 maart 23.00 uur. De dreiging is niet van de lucht. Een heuse Apocalyps wordt ons deel. En dat terwijl eigenlijk nog niks zeker is. Maar onduidelijkheid geeft ook stress. Zelfs Mark Rutte wordt nu onrustig. ,,We gaan slaapwandelend richting een no-dealbrexit en dat is absoluut onacceptabel. Wakker worden en een deal sluiten", zei onze minister-president maandag nog richting Theresa May.

Maar wat ik concreet zie is een kleine winkelier die met zijn Britse souveniertjes in Nederland niet meer zo makkelijk aan de andere kant van de Noordzee zijn inkopen kan doen. Maar goed, natuurlijk zijn er ook grotere bedrijven die moeten geloven aan de verandering, mocht het allemaal doorgaan. Perikelen aan de grens zullen er vast zijn.

Ik vraag me af of ons Edese paradepaardje Plantion ook (veel) bloemen richting Groot Brittannië exporteert. Of is dit voorbehouden aan Royal Flora Holland in Aalsmeer? Onze tulpen zijn de enige producten waar ik op kan komen, waarmee we lokaal misschien een economische tik kunnen krijgen. Hoewel, hoe zit het met onze food? Ach, de wereld is groot, met veel magen te voeden. Bovendien eten de Engelsen vooral ongezond vet, op Jamie Oliver na dan.

Dus voorspel ik: van wel of geen Brexit gaan u en ik niks merken.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie