Does lief

6 maart 2019 om 08:55 Lokaal/Column

Ik ben van het bouwjaar 1960. Met als gevolg dat ik de jaren zestig als kind beleefde. 'Eerst naar de kapper', zei mijn vader altijd richting het 'langharige hippietuig' dat de Amerikaanse flower power omarmde. De term Beatles stond daarmee gelijk, terwijl het langdurig verblijf van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton natuurlijk het toppunt was. 'Peace!' Ja, dank je de koekoek. Luie varkens zijn het. Beetje muziek maken en in bed liggen…pfff.

Dus duurde het tot de jaren zeventig dat ik tijdens de naweeën van de revolutionaire Sixties een heel klein beetje onder de invloed raakte van dat gedachtegoed. Maar wel héél voorzichtig hoor. Mijn pa en ma waren immers veel te keurig. Kosten wat kost binnen de lijntjes blijven kleuren. Elke millimeter 'langer' haar was een gotspe. Zodat ik stikjaloers was op de jongens die een jaar of drie ouder waren en altijd iets vooruit liepen, met hun Puch, Levi's spijkerbroek, kapsel en de aanschaf van stereo-installaties en de meest fantastische muziek!

Die sfeer ademt de tentoonstelling The Sixties uit, nu te zien in Museum Lunteren. Ook weer met die vermaledijde Beatles natuurlijk, waar Lennon - met dat ronde brilletje - als zanger/gitarist lid van was. 'All you need is love', probeerde hij nog, voordat hij een aantal jaren later zelf werd doodgeschoten.

Tegenwoordig wil de overheid de Nederlanders met Sire-campagnes op het goede spoor zitten. 'Does lief' is de allernieuwste. Met als voorbeeld in de strijd tegen huftergedrag: 146.571 scheldtweets in 2018 met het woord 'kanker'. Vermoedelijk mede de wereld in geslingerd door types met cool gekapt haar. Lief doen, zit hem blijkbaar niet in je wilde bos krullen of gekortwiekte kuif.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie