De winnende teams met links Beatrixschool en rechts Callunaschool.
De winnende teams met links Beatrixschool en rechts Callunaschool. Theo Beumer

Schoolhandbalfinales mooi spektakel

7 maart 2019 om 21:34 Sport/sport

EDE De finales bij het Ede Stad Schoolhandbaltoernooi 2019 zijn bij de meisjes gewonnen door basisschool Calluna. Bij de jongens zegevierde de Beatrixschool.

Eip Janssen

De thuisblijvers kregen ongelijk. De Edese scholieren schotelden het wel aanwezige publiek twee mooie finales voor.

SPANNEND De meisjes finale tussen de basisscholen Calluna en Franciscus werd een echte thriller. Na een 5-4 ruststand bleef het heel lang spannend.

Met nog negentig seconden op de klok nam de Callunaschool een 7-6 voorsprong. De schoolleiding sprong een gat in de lucht. Maar ook de zenuwen konden nauwelijks bedwongen worden.

Nog drie seconden op de klok en de Franciscusschool lijkt de gelijkmaker te scoren. Maar het was net niet.

Het eindsignaal werd door het team van de Callunaschool opgelucht begroet.

,,Wat de doorslag gaf? Ik denk het feit dat wij wat meer konden wisselen dan de tegenstander. In de pauze hebben we een fris nieuw team het veld ingestuurd. Het doel was schoolhandbal plezier voor alle leerlingen. En dan mag je geen onderscheid maken in speeltijd", aldus de Calluna schoolleiding.

Wie teleurstelling verwacht aan de overkant komt bedrogen uit. Ook dat hoort bij het schoolhandbal plezier.  

,,Deze keer konden we alleen meisjesteams op de been brengen. Nee, de titel prolongeren na de winst van vorig jaar zat er niet in. Maar op deze finale waarin het krachtsverschil zo klein was kijk ik met plezier terug", lacht de 63-jarige altijd aanwezig docent Ron Rommers.

,,Eerder wonnen we weleens een finale met 14 of 15 -1. De vraag is naast de winst of mijn sporters daaraan echt plezier beleefden", gaat Rommers terug in zijn herinnering.

'Beatrixschool keeper blinkt uit en steunt KiKa'

Bij de jongens was de finale in de eerste helft echt een mooi handbal gevecht. Na een 2-2 tussenstand loopt de Beatrixschool in de tweede helft verder weg.

,,Wij hebben geen wissels. Dat hadden we in de voorronden ook niet. Dan haal ik er in de finale ook geen andere jongens bij", zegt begeleider Jacco Hulleman.

Hij ziet zijn ploeg daarna een 2-5 voorsprong nemen. Mede door een snoeihard doelpunt van zijn zoon Kris. Maar de meeste aandacht gaat uit naar de Beatrixschooldoelman Caillou van Eldik.

Hij staat formidabel te keepen en voorkomt menigmaal een zeker schijnende treffer. Ook zijn weelderige haardos trekt de belangstelling.

GEEN SPORT ,,Weet je wat het mooie is. Alle spelers zijn van origine voetballers. Het handballen doen zij er even bij. Onze keeper is de enige die aan geen enkele sport doet", legt Hulleman uit.

Uiteindelijk gaat de Beatrixschool er met een 7-2 zege van door. Het voorkomt dat de Callunaschool een dubbelslag slaat.

,,Waarom ik zo lang haar heb? Dat is voor het goede doel. Die verschrikkelijke ziekte waaraan KiKa zoveel aandacht schenkt wil ik steunen. Hoe en wanneer ik mijn haardos beschikbaar stel weet ik nog niet. Maar het gaat wel gebeuren", legt Caillou (foto 2) uit. Op de tribune kijkt de familie Van Eldik trots toe.

,,Dat is mijn zoon. Hij stond een aardig partijtje te keepen. Moet toch maar eens met hem in gesprek gaan", aldus vader Erik van Eldik.

In het Edese amateurvoetbal bekend als een ijzersterke doelman en keeperstrainer van onder meer FC Jeugd en Edesche Boys. De appel valt dus ook in dit geval niet ver van de boom.

PERFECTE ORGANISATIE HV Reehorst dat tekende voor perfecte voorronden en nu finale kan tevreden terugkijken. Dat kan ook commissievoorzitter en al tweeëndertig jaar de handbalfanaat achter het schoolhandbal Leo de Wit (foto 3) doen. De 71-jarige handbal nestor doet een stapje terug. Hij wordt op een ludieke wijze door zijn opvolgers Simone Bijsterbosch en Annemieke Meurs in het zonnetje gezet.

,,Er komt een tijd waarop je het stokje moet overdragen. Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan. Met twee goede opvolgers werd het mij wat gemakkelijker gemaakt een aantal taken over te dragen. Uiteraard ben ik op de achtergrond altijd beschikbaar voor hulp. In het schoolhandbal zit mijn ziel en zaligheid. Dat virus laat je nooit meer los", zegt de enigszins verraste De Wit.

Er gebeurde in de organisatie van het Ede Stad Schoolhandbaltoernooi weinig wat hij niet wist. Maar deze keer was het anders.

De basisscholen Calluna en Beatrixschool mogen meedoen aan de regiofinales schoolhandbal. Deze vinden plaats op woensdagmiddag 15 mei in sporthal Valkenhuizen, Beukenlaan 15 in Arnhem.   

Caillou van Eldik niet alleen een goede doelman maar ook steun voor KiKa.
Leo de Wit, groots promotor schoolhandbal, gehuldigd.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie