Ronde tafelgesprek over ondermijning
Ronde tafelgesprek over ondermijning CDA Ede

Hennepkwekerij onder bedrijfshal; 'je gaat het pas zien als je het door hebt'

11 maart 2019 om 08:16 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Ronde tafelgesprek van CDA-Statenlid Bert Komdeur met ondernemers
Tijdens een ronde tafelgesprek in Ede sprak Bert Komdeur, CDA-kandidaat voor Provinciale Staten in Gelderland, met ondernemers in het bijzijn van o.a. burgemeester Rene Verhulst, politie, vertegenwoordigers van Binnenstadsmanagement Ede en CDA-raadsleden over de bestrijding van de ondermijning door de georganiseerde criminaliteit.

Het zal je maar overkomen
Onthutsend was het verhaal van Edese ondernemer Kees Hermsen. Onder zijn ogen was in een verhuurd gedeelte van zijn bedrijfshal ondergronds een complete hennepkwekerij gebouwd. Hermsen kampt nu nog met de naweeën van dit alles. De schade loopt voor hem in de tienduizenden euro's. De provincie staat nu al gedupeerden bij die geconfronteerd worden met opruimen van drugsafval. Nu zie je dat in toenemende mate ondernemers met juridische schade kosten te kampen hebben die ze niet direct bij hun verzekering kunnen claimen.

Drugscriminaliteit is zeer ontwrichtend
Het ontmantelen van een hennepkwekerij is al heel ontwrichtend voor gedupeerden, laat staan de juridische vervolgschade. Dat laatste punt wil Bert Komdeur als Statenlid op de politieke agenda gaan zetten. "We moeten gedupeerden niet aan hun lot overlaten, maar hen ondersteunen, net als bij het opruimen van het drugsafval".
Burgemeester Verhulst en politie beklemtoonden het belang van integrale samenwerking van de diverse instanties en onderlinge gegevensuitwisseling. Hierdoor ben je echt in staat een vuist te maken tegen de georganiseerde criminaliteit. De eerste successen zijn inmiddels geboekt. De provincie ondersteunt de gemeenten graag bij die krachtenbundeling. Samen trekken aan één touw is volgens Bert Komdeur het motto: "een enkele touw is breekbaar, maar door ze te bundelen tot één touw ontstaat er kracht".

Een weerbare overheid kan niet zonder een weerbare samenleving
Zo worden nu in alle gemeenten in Gelderland ondermijningsbeelden opgesteld. Daar moet het niet bij blijven, aldus Verhulst. "het is nu ook zaak om tot actie over te gaan". In Ede doen we dat". Zo is Ede o.a. actief in de voorlichting richting de samenleving. Hoe herken je sporen van ondermijning en wat kun je zelf doen. Bij "niet pluis gevoel", bel altijd naar "misdaad anoniem", zo is de dringende oproep van de burgemeester. Een weerbare overheid heeft een weerbare samenleving nodig.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie