Willem van Alff en Ivano Bubani in zwembad De Peppel.
Willem van Alff en Ivano Bubani in zwembad De Peppel. Danny van Zeggelaar

'Dit maakt je een beter mens'

28 maart 2019 om 07:20 lokaal

EDE Elke week komen in zwembad De Peppel tientallen mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zwemmen. Dat gebeurt allemaal onder begeleiding van De Peppelaars, een vereniging die dit jaar 45 jaar bestaat. Elke week wordt er gezwommen, allemaal dankzij vrijwilligers. En er worden er meer gezocht.

Danny van Zeggelaar

In het Edese zwembad is het deze zaterdagochtend een drukte van belang. Aan de ene kant van het bad oefenen de mensen van de Reddingsbrigade, de andere kant is voor De Peppelaars, een sport- en spelvereniging voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Onder begeleiding komen ze hier elke week. Het eerste half uur baantjes trekken in het grote bad, daarna een half uur spelletjes spelen in het recreatiebad. En daarna volgt een kopje koffie in het restaurant.

VRIJWILLIGERS ,,We doen het allemaal met vrijwilligers", zegt Willem van Alff van de vereniging. ,,Zo'n zeven vrijwilligers zijn hier bijna iedere zaterdag, en dan is er nog een klein groepje dat hier wisselend komt."

Eén van die vrijwilligers is Ivano Bubani. Hij is maatje van een jongen met een beperking en kwam in die hoedanigheid in contact met De Peppelaars. ,,Ik ging een keer met hem mee, toen Willem zei dat ze eigenlijk wel vrijwilligers konden gebruiken. Dezelfde dag nog belde ik om mij aan te melden."

ENERGIE Het hielp Bubani om de gehandicaptenzorg te begrijpen. ,,Dat was voorheen een beetje een ver-van-mijn-bed show. Maar hier haal ik zoveel energie uit en het is zó leuk om te doen. Omdat het voor deze mensen heel belangrijk is om te zien dat je met ze bezig bent. Je hebt de grootste lol met ze. Met de één stoei je, de ander begeleid je één-op-één. Je wordt er zelf ook een beter mens van."

De mensen met een beperking worden aangemeld via de woningen waarin ze wonen. ,,Als de zorgverlener hen geschikt vindt om te zwemmen, dan worden ze aangemeld. En dan kijken we of er plek voor ze is", zegt Van Alff. ,,Maar mensen worden ook aangemeld als ze nog thuis wonen. Ouders zoeken dan naar iets voor hun kind."

VEERTIG DEELNEMERS Vaak komt een ouder wel mee naar De Peppelaars, als het even kan zwemt hij of zij ook mee. ,,We hebben zo'n veertig deelnemers die ingeschreven staan. Vandaag zijn er 35. Het is een grote groep." Niet altijd is er overigens genoeg plek, omdat er te weinig vrijwilligers zijn.

De vereniging wordt betaald uit zorggelden en kleine subsidies. Vrijwilligers zijn dus altijd welkom, daarom is er op zaterdag 11 mei een inloopmorgen voor iedereen die eens wil komen kijken. Die start om 09.15 uur. ,,Dan kunnen mensen zien wat we doen om zich daarna hopelijk aan te melden als vrijwilliger", zegt Van Alff. Veel deelnemers en vrijwilligers blijven lang bij De Peppelaars. ,,Laatst vond ik een ledenlijst uit 1999. Daar staan nog zo'n twintig mensen op die hier nog steeds zwemmen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie