Afbeelding
Archief BDUmedia

PvdA wil dat Ede huurders actief ondersteunt

28 maart 2019 om 12:29 lokaal

EDE De fractie van de Partij van de Arbeid (PvdA) Ede wil dat het gemeentebestuur onderzoekt hoeveel huurders in de gemeente Ede kans maken op bevriezing of verlaging van de huur.

Freek Wolff

,,De Woonbond heeft berekend dat 300.000 huurders (13 procent van de sociale huurders) hier kans op maken. Zij kunnen hier een aanvraag voor indienen op de website van de woonbond", legt Harry van Huijstee uit, voorzitter van de fractie. Als dat het geval is, krijgen huurders een modelbrief die ze naar de verhuurder kunnen sturen.

ONLINE De Partij van de Arbeid wilt van het college weten hoe dit onder de aandacht wordt gebracht. ,,Beschikt elke huurder over de mogelijkheden om een online aanvraag in te dienen? Hoe worden zij ondersteund als zij hier niet toe in staat zijn door bijvoorbeeld een gebrek aan online vaardigheden? Indien de betreffende huurders niet geholpen kunnen worden door de directe omgeving, wat zijn dan de kosten om een ombudspersoon in te schakelen om hen hierbij te ondersteunen?", zijn de vragen die Van Huijstee heeft.

De PvdA wilt ook weten wat het college doet met woningcorporaties die zich niet aan het huurakkoord houden door de huur niet te bevriezen of te verlagen. De PvdA Ede vindt dat iedere huurder evenveel kans moet maken op bevriezing of verlaging van de huur. ,,Zo kun je zeker zijn van een betaalbare woning", aldus de fractievoorzitter.

COMPENSATIE De belangenclub van huurders kwam eind vorig jaar met de woningcorporaties overeen dat mensen met een laag inkomen en een huur boven de 720 euro worden gecompenseerd voor de forse huurstijgingen van de afgelopen jaren. Onder laag inkomen wordt verstaan: een inkomen dat laag genoeg is voor huurtoeslag.

Huurders die een inkomen hebben onder de huurtoeslaggrens en een huurprijs boven de aftoppingsgrens (afhankelijk van aantal inwonende gezinsleden 607 euro of 651 euro) kunnen voor bevriezing van de huur in aanmerking komen. Huurders met een laag inkomen, die een bedrag betalen van 720,42 euro boven de sociale huurgrens, kunnen een huurverlaging aanvragen. Ook huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot 38.035 euro per jaar kunnen huurbevriezing krijgen. De Woonbond durft niet te zeggen hoe groot die groep is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie