Op initiatief van Wouter Beek is er 2,5 jaar gespaard om 13.000 euro aan bonnen bij elkaar te krijgen voor de skatebaan in Ederveen.
Op initiatief van Wouter Beek is er 2,5 jaar gespaard om 13.000 euro aan bonnen bij elkaar te krijgen voor de skatebaan in Ederveen. Freek Wolff

Wouter krijgt pluim voor skatebaan-initiatief

29 maart 2019 om 15:13 lokaal

EDERVEEN Wouter Beek (13) ontving onlangs een pluim uit handen van burgemeester René Verhulst. ,,Omdat ik initiatiefnemer ben van de bmx-baan in Ederveen”, zegt hij zonder schroom.

Freek Wolff

De baan is gerealiseerd aan de Sneeuwbesstraat, waar ook een voetbalveldje is aangelegd. Kinderen en jongeren kunnen hier vanaf september 2018 hun capriolen uitvoeren op bmx-fietsen, skeelers, stepjes of skateboards. ,,Bij de opening mocht ik door een papier fietsen”, zegt Wouter.

Hij ging zelf eerst altijd naar de skatebaan bij zwembad De Peppel in Ede en dat is vanuit Ederveen best ver. ,,Dan moest mijn moeder mij brengen, maar zij kon niet altijd. Toen die waardecheques van 7,50 van EdeDoet kwamen, heb ik mijn idee gemeld op de website, om een skatebaan in Ederveen te laten maken.”

REMMEN Hij heeft een mooie GT bmx-fiets, maar ook onderdelen van andere merken, zoals banden, handvatten en trappers. ,,Die waren versleten.” Wouter vindt het leuk om trucjes te verzinnen met zijn fiets. ,,Dan vraag ik andere jongens hoe ze dat doen en ga ik het zelf proberen. Zoals een halve draai, het stuur omdraaien of wheelies maken. Dat is op je achterwiel rijden. Of ergens tegenaan rijden met je voorwiel, met je achterwiel omhoog, je trappers ronddraaien, landen, achteruit rijden en dan spring je om.” Er zitten zo min mogelijk spullen op een bmx, ook geen rem of lamp. Remmen doet hij met zijn voeten. Wel met oude schoenen, zegt zijn moeder.

BLAUWE PLEKKEN Wouter zegt dat hij nog weleens valt als hij nieuwe trucjes oefent. Hij heeft een helm en kniebeschermers ter bescherming. Want de baan is van beton. ,,Ik ben twee keer op mijn hoofd gevallen, maar de pijn viel wel mee. Geen hersenschudding in elk geval. Nog niet. Wel reed iemand een keer met zijn skateboard tegen mijn scheenbeen aan. Dat deed wel erg zeer.” Wouters moeder zegt dat haar zoon wel vaak onder de blauwe plekken zit. De Edervener prefereert het fietsen boven het skaten. ,,Op een bmx kun je wat sneller. Wij doen freestyle, dat is wel iets heel anders dan race-bmx’en. Wij doen geen wedstrijden, maar weleens een ‘game of bike’. Dan doet iemand een trucje en moeten de anderen dat nadoen.”

13.000 Twee en een half jaar lang is er gespaard om 13.000 euro aan bonnen bij elkaar te krijgen. Wouter trok de kar samen met een werkgroep van zes volwassenen, maar ook veel kinderen uit Ederveen droegen hun steentje bij. Dan spraken ze als groep een middag of om langs de deur bonnen op te halen.

Bovendien waren er sponsors - zoals plaatselijke bedrijven - naast de provincie en de gemeente bereid om bijdrages te leveren om de baan van de grond te krijgen. Deze heeft in totaal 80.000 euro gekost.

ONTMOETING Er komen rollen op tafel met tekeningen van de baan. ,,Hij is zo gemaakt dat ze er nog een stuk bij aan kunnen bouwen”, zegt zijn moeder. Ze vindt het leuk dat de baan ook een ontmoetingsplek van jongeren is geworden. De baan heeft muurtjes, schansen en schuine hellingen. ,,Je kunt alle kanten op.”

Wouter kijkt uit naar mooier weer, zodat hij er weer kan gaan. Hij gaat op een andere fiets naar school in Veenendaal. Maar als de baan droog is en het is mooi weer, is Wouter daar wel drie keer per week te vinden.

Op initiatief van Wouter Beek is er 2,5 jaar gespaard om 13.000 euro aan bonnen bij elkaar te krijgen voor de skatebaan in Ederveen.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie